EU-parlamentet tänker till

Är det verkligen möjligt att man börjar tänka till i EU-parlamentet när det gäller alternativa åtgärder för att komma till rätta med drogproblematiken? Det verkar nästan så. I onsdags godkände parlamentet med knapp majoritet den s.k. Catania-rapporten -ett förslag som fyfter fram ”harm-reduction”(skademinskning) som den främsta strategin i kampen mot narkotikan. I det här speciella fallet går den ut på att man legaliserar den afghanska opiumodligen, köper upp skördarna och använder dem till att framställa legala mediciner, så att den illegala narkotikaanvändningen minimeras. If you can’t beat them- join them! skulle man nästan kunna säga, eftersom Afghanistan är den i särklass största producenten av opium, som sedan förädlas till morfin och heroin.
I betänkandet framhålls också att vissa lätta droger (läs cannabis) inte är beroendeframkallande och att detta nu är vetenskapligt bevisat. Vidare efterlyser man ökad forskning om vissa idag narkotikaklassade växter (cannabis, opium- och kokablad) som skulle kunna användas för medicinska ändamål.
Enligt mitt förmenande ett historiskt politiskt beslut i drogfrågan- det första där förnuftet har fått råda!

puppy2.jpg

Drogliberal framgång i EU-parlamentet

STRASBOURG I onsdags godkände EU-parlamentet med knapp majoritet ett betänkande om EU:s strategi för narkotikabekämpning 2005-2012 som Europeiska rådet behandlar på fredag. Flera svenska EU-parlamentariker dömer ut förslaget, den s.k. Catania-rapporten, som ”drogliberalt”.

Förslaget röstades igenom med 285 röster för, 273 mot och 23 nedlagda.
Betänkande, som tagit fram av italienaren Giusto Catana, är inriktat på att förändra den nuvarande narkotikapolitiken och lyfter fram ”harm-reduction” (skademinskning) som den främsta strategin.

En ny knarkstrid har alltså blossat upp i EU-parlamentet. Förra gången 1997 lyckades drogrestriktiva krafter stoppa den s.k. d´Ancona- rapporten. Det är inte troligt att rådet också antar Catania-betänkandet på fredag, men mer narkotikauppgivna krafter kan nu hänvisa till vad ”folkets röst” i parlamentet anser.

-Med få rösters övervikt gick rapporten tyvärr igenom och kommer nu att för överskådlig framtid hänvisas till och användas som argument för en liberalisering av narkotikapolitiken i såväl EU som i internationella fora som till exempel FN, skriver MaLou Lindholm, tidigare EU-parlamentariker som var med och stoppade d´Ancona-rapporten och nu aktiv inom Hassela Nordic Network som noga följer utvecklingen.

Catania-betänkandet uppmanar EU-länderna att i mycket högre grad betona skademinskning, information, förebyggande insatser och att ”skydda narkotikans offer från att marginaliseras”. Parlamentets majoritet rekommenderar nu regeringscheferna på EU-toppmötet på fredag att anta Catania-rapporten och prioritera att skydda liv och hälsa hos dem som använder olagliga droger. Detta istället för att tillämpa ”repressiva strategier”.

Den antagna rapporten förordar också att vården görs till gemensam fråga genom att fastställa minimi-normer för rehabiliteringsåtgärder och öka tillgången på skademinskningsprogram.
I betänkandet påstås också att vissa ämnen, som ”lätta droger”, inte är beroendeframkallande och att detta är vetenskapligt bevisat. Man efterlyser också ökad forskning om hur idag narkotikaklassade växter, såsom cannabis, opium- och kokablad, kan användas för medicinska och andra ”goda ändamål”.

EU-parlamentets knappa majoritet vill också att det forskas mer om cannabis, dess terapeutiska möjligheter och effekten av medicinsk förskrivning av heroin till missbrukare. Man efterlyser också en analys av ”förbudspolitikens ekonomisk, juridiska och miljömässiga kostnader”.

Socialdemokratiska EU-parlamentarikern Inger Segelström beskriver i en kommentar onsdagens antagna förslag som ”drogliberalt och obalanserat”.
Ledamöter från centern, kristdemokraterna, moderaterna och folkpartiet använder samma ord när de i ett gemensamt pressmedelande tar avstånd från beslutet.

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i Debatt, Droger, EU, Medicin, Naturen, Nyheter, Odling, Politik och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till EU-parlamentet tänker till

 1. berben skriver:

  Grattis till din rätt höga pagerank (5) det är Googles sätt att presentera hur populär och relevant en webbsida är 🙂 Ha det!

 2. Sam Zodiac skriver:

  Eh… är det? 😀 Tack, berben!
  Var syns den statistiken någonstans?
  Ha det!

 3. berben skriver:

  Jag har google toolbar installerat så jag ser pagerank på alla sidor. Du kan kolla din femma här, det är bara att klistra in 🙂 Ha det!
  http://pr.blogflux.com/

 4. berben skriver:

  Vi har en ny skribent titta in på bloggen om du är nyfiken 🙂 Ha det!

 5. madonnan skriver:

  Tycker inte…

  Bättre utan droger alls
  utan vin
  öl
  cigaretter
  godis
  bakelser
  allt gott

  🙂

  Ha det fint!

 6. Sam Zodiac skriver:

  Klistra in, ja…frågan är bara VAR?
  Nyfiken verkar vara en kul brud!
  Det blir en kanonblogg! 😀
  Ha det! 🙂

  Är du helt säker på det?
  Tack för FB-bärsan, förresten! 😉
  Ha det fint, du med, madonnan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s