Indiska gudar- Paravati

Paravati är Shivas gemål och symboliserar den goda, milda, vänliga och fruktsamma världsmodern. Hon är en populär och viktig gestalt inom den hinduiska mytologin.
Paravati är dotter till bergsguden Himavan
och dennes gemål Mena.
När jag gjort research om henne, har jag märkt att det ofta framhålls att hon i den hinduiska traditionen inte har någon självständig identitet, utan är alltid knuten till sin make Shiva. Det gudomliga har emellertid en manlig och en kvinnlig sida och att bägge är lika nödvändiga. Shiva behöver sin gemål för att vara komplett. Utan Parvati skulle Shiva vara passiv och hans kvaliteter skulle inte vara tillgängliga i världen. Parvati är också hon bara halv utan sin make.
Paravati betyder ordagrant översatt ”Hon som bor i bergen”. Andra namn på Paravati är Uma och Durga, men hon går under flera andra benämningar, också.

Ytterligare en form hon kan uppenbara sig i är den något skrämmande och blodtörstiga gudinnan Kali, världsförstöraren, som ofta framställs naken och med blodig, utsträckt tunga, ett halsband bestående av människokranier samt en kjol av avhuggna armar och diverse andra ruskigheter. Dock är hon förvånansvärt nog, ingen direkt dödsgudinna, utan har mera att göra med Tiden och Förändring.
Även Kali är i den hinduiska mytologin ofta partner till Shiva, men är aldrig underordnad honom. Kali är självständig och ofta aggressiv, men framställs samtidigt, paradoxalt nog, ofta som ömsint och kärleksfull.
Det kan i vår kultur vara lite svårt att förknippa denna varelse med en gudinna kanske, men i Indien har staden Calcutta (Kolkata) uppkallats efter henne och där finns även en stor helgedom som uppförts till hennes ära.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i Allmänbildning, Egoorienterat, Förändring, Grafik, Gudar/Gudinnor, Hinduism, Indien, Kultur, Livsåskådning, Mytologi, Nepal, Religion, Symboler, Teologi, Världsreligioner, Vetenskap, Wikipedia och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Indiska gudar- Paravati

  1. madonnan skriver:

    Hej,

    Intressant att läsa. Har hon inte liknande egenskaper som den heliga Madonnan? I alla fall de som är positiva.

    Ha en bra dag 🙂

  2. Sam Zodiac skriver:

    Haha… jo, det kan nog tänkas!

    Ha en fin dag själv, madonnan! 🙂

  3. znogge skriver:

    Håller med! Väldigt intressant att läsa! I mitt yrke har jag ju förmånen att få förmedla hinuismen vartannat år men vi hinner bara skrapa på ytan när det gäller vissa moment!
    Kram!

  4. Jag bara ler…

    Tror inte vi ska tänka manligt – kvinnligt här i traditionell bemärkelse. Snarare delar av en gudomlig helhet som är beroende av varandra på olika sätt.

    kram!

  5. Sam Zodiac skriver:

    znogge: Ja, kan tänka mig att det skapar viss frustration att tvingas vara ytlig p g a bristande

    tid för fördjupning. Det här hör ju definitivt hemma i din intressesfär, såvitt jag kan förstå.

    Kram!

    Birgitta: You’ve got it! 🙂

    Kram!

  6. Lucas skriver:

    grymt sitter i skolan och försöker komma på olika gudar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s