Dagens språklåda

Som jag vid ett tidigare tillfälle berättat här på bloggen, finns det bara en sorts polis som jag skulle kunna tänka mig att vara och det är språkpolis. 🙂
Jag har med stegrande oro iakttagit den förflackning av svenska språket som griper vida omkring sig, inte minst i etermedierna. Sällan ser man ett helt felfritt telegram på text-TV.
Framför allt är det dock de uppväxande generationernas oförmåga att använda orden DE och DEM där de hör hemma och inte i några andra konstiga varianter som jag stör mig på.
Hur svårt kan det vara..? Hoppas tipset jag vidarebefordrar här nedan hjälper åtminstone några att få rätsida på de/dom respektive dem-problematiken.

FlashBackCat
Det där med de-dem är jag tydligen inte ensam om att reta mig på. När jag kollade upp en grej på Flashback tidigare idag, såg jag följande meddelande bakom signaturen Sereenas namn i den tråd jag läste som hade ungefär (”typ”, skulle en representant av de aktuella generationerna ha använt istället för ungefär i det här sammanhanget 🙂) detta budskap:

”De” = They
(”Dom” förfan, om du inte kan skillnaden!)

Tusse

”Dem” = Them

 

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i 2010-talet, Bloggning, Bloggosfären, Datorer, Egoorienterat, Förändring, Flashback, Internet, Intressen, Journalistik, Kommunikation, Livet, Nutidshistoria, Nyheter, Personlig utveckling, SVT, text-TV, Ungdom, Utbildning och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s