Vad är Kabbala..?

Kabbala skulle man väl med visst fog kunna kalla judendomens variant av mysticism, men kabbalisterna själva hävdar bestämt att det inte handlar om någon religion över huvud taget, även om de förutsätter existensen av en högre makt. (!)
Faktum är att kabbalisterna har ett i övrigt mycket vetenskapligt förhållningssätt till Livet och jag tycker att de är ganska så pedagogiska när de försöker förklara vitsen med Kabbala.

Kabbalakonst

Förr var det tvärkört att få inblick i vad det EGENTLIGEN handlade om. Under hundratals år förblev kabbala en hemlig lära, förbehållen de invigda.

Jag testade att pressa en  ortodox jude försedd med korkskruvsfrisyr vid Klagomuren i Jerusalem en gång, men han vägrade yppa någonting innan jag gått genom judiska lektioner med remlindande runt armarna, bönrabbel och annat religiöst tjafs som inte jag fann ett dugg attraktivt.

Dessutom var man tvungen att vänta med kabbalastudier tills man hade fyllt 40 år. Självfallet kvarstår inte det kravet idag.

Numera är nämligen läget ett annat. Kabbalisterna (främst i USA, förstås, men även globalt) försöker nå en så stor målgrupp som de kan.

Bland de kändisar som bidrar till att popularisera Kabbala i de bredare folklagren, hittar vi Madonna. Hon brukar för övrigt ofta (alltid?) bära det här kabbalistiska attributet kring handleden:

Vi må ha evigheten på oss, men det börjar bli bråttom om vi ska lyckas greja vår överlevnad på det kära gamla Tellusklotet! 🙂

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i Ceremonier, Egoorienterat, Filosofi, Historia, Israel, Jerusalem, Judendom, Kabbala, Livet, Livsåskådning, Nyandlighet, Ritualer, Teologi och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad är Kabbala..?

  1. Pingback: Kabbalah, eller Kabbala, Inte att leka med: Den judiska mystiken /uppdaterad | Det sjunde inseglet – Apokalypsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s