TV4 kryper till korset?

På måndagen var det sig ganska likt i TV4 igen. Sedan statistik från CAN visat att ungdomar tenderar att välja (cannabis)röken framför kröken, utbröt åter droghysterin. Nyheterna visade oroliga föräldrar som var helt chockade över att deras barn ”knarkat”, d v s rökt cannabis och bad förtvivlat om råd från det såta paret Göran Hägglund och Lilliana Pellegrino från beroendemottagningen Maria ungdom i Stockholm, vilka besvarade chattfrågor efter sändningen.
Efter att ha skrivit svensk TV-historia genom att ha en direktsänd TV-debatt i EfterTio, där hälsoministern Maria Larsson satt som ensam försvarare av den rådande svenska drogpolitiken och konfronterade fyra ”drogliberaler” samt Malou von Sivers objektiva och sakliga reportage om medicinsk marijuana i Kalifornien, verkar det som om TV4 skulle ha drivits in i knarkkrigarnas fålla igen, förhoppningsvis temporärt.

Slut på 4:ans frispråkighet..? (Klicka för inslaget)!

TV4:s nyhetsinslag  innehöll bl a statistik om hur dagens svenska ungdomar dricker allt mindre alkohol och istället konsumerar cannabis, bjöd inte på några större överraskningar.

De ”experter” som svarade på  frågor i den chatt som följde på nyhetsinslaget, var väl inskolade i etablerade tankegångar och sade sig vara för en fortsatt restriktiv narkotikapolitik, vilket naturligtvis resulterade i intetsägande responser och Goddag yxskaft-svar.

Chattarna bestod av den i dessa sammanhang numera vanliga blandningen oroade anhöriga till ”knarkande” släktingar (vanligtvis deras barn) och mera insatta individer som på olika sätt försökte få Hägglund & Pellegrino att gå med på att det är fel att dra alla droger över en kam och att mycket skulle vara vunnet på att ge en mera nyanserad bild av de olika förekommande drogerna.

Naturligtvis var dessa ansträngningar lönlösa.

Här följer ett litet axplock från de från vårt perspektiv mera intressanta frågorna (med mina kommentarer i kursiv stil):

Senad: Anser ni att dagens narkotikapolitik i Sverige är rätt väg att gå? och tycker ni att det borde ske en uppdelning mellan lätta och tunga droger?
Hägglund & Pellegrino: Vi anser att den restriktiva narkotikapolitiken ska bestå och därmed heller ingen uppdelning av lätta eller tunga droger. När man arbetar med missbrukande ungdomar så ser man vad även så kallade lätta droger kan medföra för ungdomen själv, familjen m.m.
(Och exakt VAD är det man ser..??)

Arne: Ser ni en koppling mellan att ungdomar i högre grad hämtar ökad objektiv droginformation på internet och ökat drogbruk?
Hägglund & Pellegrino: Nej, men det är klart att den ökade tillgången av ej narkotikaklassade droger på nätet gör att fler vågar testa.
(Hägglund och Pellegrino kan inte i sin vildaste fantasi föreställa sig att dagens ungdomar informerar sig och drar egna slutsatser, tydligen)

Hasse: Hej! För mig är det viktig att differentiera mellan ‘narkotika’ och cannabis. I media känns det som att alla ‘droger’ dras över en kam, men jag har aldrig (och kommer aldrig) pröva något annat än alkohol och cannabis. Hur ser ni på den frågan?
Hägglund & Pellegrino: Nej, men det är klart att den ökade tillgången av ej narkotikaklassade droger på nätet gör att fler vågar testa.
(Nej, det är klart att de inte gör. Man ser bara vad man VILL se. Dessutom är det Goddag yxskaft-varning på svaret)

kalle: kan det vara så att ungdomar har börjat med cannabis istället för alkohol för att de har självlärt sig att det är mindre farligt, det skadar inte din kropp som alkohol gör?
Hägglund & Pellegrino: Så kan det vara! Det finns många som står för en legalisering av Cannabis och detta är ibland lätt för ungdomar att ta till sig.
(Glädjande att Hägglund & Pellegrino medger att ungdomarna har självlärt sig detta, men uppenbarligen tror de att inlärningen skett via internet och inte via egen erfarenhet)

Erik: Varför har man lagstiftning om att det är olagligt att ha narkotikapreparat i blodet/kroppen? Är det inte bättre att ta bort den så att den som behöver hjälp slipper ses som kriminell och tvingas vara rädda för socialen/polis?
Hägglund & Pellegrino: Vi förstår din synpunkt. Att ha narkotika i kroppen är förbjudet i och med den restriktiva narkotikapolitiken. Att polisen kan ingripa innebär att fler ungdomar upptäcks i ett tidigt skede och därmed kan erbjudas stöd/behandlingsinsatser.
(H & P förstår Eriks synpunkt, men föredrar uppenbarligen polisiära ingripanden framför frivillig vård)

Det säger sig självt att det inte är lyckat att ungdomar vars hjärnor fortfarande befinner sig i tillväxt, ska droga sig över huvud taget. Men eftersom detta ändå sker, kan man ju fråga sig om det inte är bättre  att den drog de konsumerar åtminstone inte är potentiellt dödlig, som ju alkoholen faktiskt är?

Tydligen inte, om förespråkarna för den restriktiva narkotikapolitiken får som de vill.

Länkar:

Allt fler unga testar droger

Chatten efter nyhetsinslaget

Hellre cannabis än alkohol?

 

 

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i 2010-tal, Alkohol, Allmänbildning, Avkriminalisering, Ändrade medvetenhetstillstånd, Cannabis, Cannabis.se, Debatt, Desinformation, Drogdebatten, Droger, Egoorienterat, Förändring, Förbud, Fiaskon, Frihet, Fritänkare, Hasch, Hälsa, Hjärnan, Informationsåldern, Juridik, Kontrollsamhället, Kriminalitet, Kunskap, Lagar, Legalisering, Livet, Manipulationer, Marijuana, Narkotikapolitik, Narkotikastämplat, Nolltolerans, Nutidshistoria, Nyheter, Opinionsbildning, Politik, Psykedelika, Statistik, Sverige, Teorier, TV, Ungdom och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s