Historiker knäcker ”Platonkoden”

Manchesterhistoriker dechiffrerade “Platonkoden”!

Papyrus bookscroll

”Platon-koden” har länge varit föremål för en hel del kontrovers bland akademiska historiker.  Det har påståtts att Platon dolt hemliga, kodade meddelanden i sina skrifter, men dessa påståenden har mötts av löje och hån från akademikerhåll. Nu är det slut med det! En engelsk historiker vid namn Jay Kennedy har nämligen lyckats avkoda de hemliga budskapen i Platons skrifter.

Platon var den grekiska guldålderns motsvarighet till  Einstein och hans arbeten lade grunden till den västerländska vetenskapen och kulturen. Doktor Jay Kennedys forskningsrön kommer att revolutionera historien med avseende på vad vi tidigare trott om ursprunget till vårt västerländska tänkande!

Platon- antikens Einstein

Dr Jay Kennedy, från Manchester University har fått sina rön publicerade i en av de ledande  amerikanska vetenskapstidskrifterna;  Apeiron, som ges ut av ”The Philosophy Department of the University of Texas at Austin”.
Kennedy avslöjar att Platon använde ett återkommande mönster av symboler, som han ärvt från Pythagoras lärljungar, för att ge en musikalisk struktur åt sina böcker. Ett århundrade tidigare hade Pythagoras deklarerat att planeterna och stjärnorna gav upphov till ett slags ohörbar musik, som han kallade ”sfärernas musik”. Platon försökte efterlikna denna dolda musik i sina böcker.
-Under antiken sade många av Platons anhängare att hans böcker innehöll dolda, meningsfulla ”lager” och att det fanns hemliga koder i hans skrifter, men detta har alltid tillbakavisats av nutidens experter, berättar Kennedy
Den gömda koden visar att Platon förutsåg Upplysningsepoken 2000 år innan Isaac Newton upptäckte dess viktigaste idé, nämligen att ”Naturens bok” är skriven på ett matematiskt språk. De avslöjade koderna öppnar också på ett överraskande sätt möjligheterna att förena vetenskap och religion,.

(Varför kommer jag plötsligt att tänka på Dan Brown, Da Vincikoden och Den förlorade symbolen..? 🙂 )

Upptäck Naturen- närma dig Gud!

Den undran och skönhet vi erfar inför Naturen, säger Platon, visar att den är gudomlig. Att upptäcka naturens vetenskapliga ordning är att närma sig Gud. Denna insikt kan komma att förändra dagens motsättning mellan vetenskap och religion.

-Platons böcker spelade en viktig roll vid grundandet av det västerländska tänkandets kultur, men de är mystiska och slutar i gåtfulla formuleringar, förklarar doktor Kennedy vid Manchester-universitetets fakultet för livsvetenskap.

I antiken sade många av hans lärljungar att Platons böcker innehöll gömda meningar och hemliga koder, men dessa påståenden har tillbakavisats av moderna forskare,

-Det är en lång och spännande historia, men kontentan av det hela är att jag lyckades knäcka koden, fortsätter Jay Kennedy. Jag har på ett övertygande sätt visat att Platons böcker verkligen innehåller koder och symboler som avslöjar hans dolda filosofi. Det här är en verklig upptäckt och inte bara en omtolkning.

Revolutionerande upptäckt

-Den här upptäckten kommer att påverka vår syn på det västerländska tänkandets tidiga historia och speciellt de delarna som rör den antika vetenskapen, matematiken, musiken och filosofin, säger Kennedy.

Han har ägnat fem år åt att studera Platons skrifter och funnit att det mest välkända verket Staten innehåller ordkluster som hänvisar till musik efter varje 12-del av texten (1/12-del, 2/12-delar o s v). Detta regelbundna mönster representerar de 12 noterna i den grekiska musikskalan. Vissa noter är harmoniska, andra disharmoniska. Positionen av de harmoniska noterna sammanfaller med beskrivningar av kärlek och glädje, medan de disharmoniska ligger i anslutning till texter som handlar om krig och död.

Denna ”musikaliska kod” var nyckeln som gjorde det möjligt att knäcka hela Platons symboliska system. Han återställde med en dators hjälp texterna till originalskicket och kunde därigenom påvisa att antalet rader hade en avgörande betydelse.

-När vi läser Platons böcker, följer våra känslor upp- och nedgångarna i musikskalan, säger dr Kennedy, som forskat vid centret för vetenskapshistoria, teknologi och medicin vid universitetet i Manchester. Platon ”spelar” på sina läsare som om de vore musikinstrument.

Hemlighetsmakeri- en nödvändighet

Platon skapade dock inte sina hemliga mönster bara för sitt höga nöjes skull, utan för att det var nödvändigt för hans egen trygghet. Hans idéer utgjorde ett allvarligt hot mot den grekiska religion som var förhärskande på den tiden.

Han hävdade nämligen att det inte var gudarna som styrde universum, utan matematiska lagar. Sokrates, Platons egen lärare, dömdes till döden bl a på anklagelsegrunderna kätteri och för att han ansågs förleda Atens ungdomar. (Visserligen sades det att han gavs tillfälle att välja landsförvisning istället, men han valde ändå att tömma giftbägaren med odört, så man kan säga att han på sätt och vis begick självmord!)

Hemlighetsfullhet var en vanlig företeelse i antiken, speciellt när det handlade om esoterisk och religiös kunskap. För Platon var det emellertid en livsnödvändighet. Att kryptera sina idéer i form av en hemlig kod, var enda sättet för honom att överleva. Att kryptera sina idéer i form av en hemlig kod, var enda sättet för honom att klara sig undan förföljelser.

Kidnappad

Platon föddes 427 f Kr i Aten (eller eventuellt i Egina). Han levde ett fascinerande och dramatiskt liv. Vid ett tillfälle blev Platon t o m kidnappad och skulle enligt planerna säljas som slav, innan hans vänner betalade en lösensumma och fick honom frisläppt!
Han skrev ett trettiotal böcker och grundade världens första universitet- Akademin, ett lantställe med trädgård som han köpte när han var i 40-årsåldern. Platon  hade för sin tid oerhört radikala åsikter och var förespråkare för såväl feminism (kvinnor hade tillträde till Akademin) som klassresor. Han ville av allt att döma att fattiga begåvade barn skulle få tillgång till utbildning, eftersom han i Staten låter Sokrates plädera för såväl kvinnors principiella rätt till jämlikhet, som fattiga men begåvade barns rätt till skolning. (Sokrates skrev ju som bekant inte ett ord själv, utan överlät det till sin lärljunge Platon).
Platon förespråkade också den romantiska kärleken, istället för resonemangsäktenskap.

Enligt dr Kennedy går det inte att överskatta Platons betydelse. ”Han såg till att våra hjältar idag heter Einstein och Shakespeare”, säger Kennedy. ”Det är tack vare honom som mänsklighetens fokus skiftade från krig till vishet!”

Delade med sig av kunskapen

Under de år han studerade Platon, skalade Jay Kennedy omsorgsfullt bort det ena efter det andra lagret av Platons kodade texter, medan han hela tiden höll engelska och amerikanska experter informerade genom sina föreläsningar i Manchester.

Jay Kennedy säger om sitt arbete:
”Det var inte precis någon Rosettasten det handlade om. För att kunna offentliggöra den här typen av forskning, behövde jag noggranna, otvetydiga bevis som baserade sig på kristallklara grunder.”

“Resultatet var förbluffande- det var som att ha hittat ett nytt evangelium, skrivet av Jesus själv!”

“Platon ler i sin himmel. Han sände oss en tidskapsel.”

Jay Kennedy tilläger: “Det här är början på någonting stort! Det kommer att ta en hel generation av forskare för att man ska kunna dechiffrera alla texter. Alla 2000 sidorna innehåller oupptäckta symboler!”

Näpste ”experterna”

Dr Kennedys rön är inte bara viktiga och förvånande; de ställer hittills kända ”fakta” om Platon på huvudet. Moderna tiders historiker har alltid hävdat att ryktena om att Platon kodade sina verk är nonsens. Jay Kennedy har visat att de haft fel!

Så här föreställde sig Rafael att Platon såg ut

Några tänkvärda Platoncitat:

“Var vänlig, för alla du möter utkämpar en svår strid.”

“Om kvinnor förväntas att utföra samma arbete som män, måste vi lära dem samma saker.”

“Okunnighet: roten till allt ont.”

“Endast de döda har upplevt slutet på krig.”

“Det pris som goda människor betalar för sitt politiska ointresse, är att styras av onda människor.”

“Kloka personer talar därför att de har något att säga; dårarna därför att de måste säga någonting.”

Om den mångsidige forskaren- Jay Kennedy:

Dr Jay Kennedy har studerat och avlagt examen vid Princeton och Stanford. Han arbetade vid  The University of Notre Dame och Cambridge University innan han flyttade till The Centre for the History of Science, Technology, and Medicine vid University of Manchester.
Innan han blev lärare, har han jobbat på oljeborrtorn i Mexikanska bukten (!),  i Tokyo som översättare och vid  The National Computer Centre i Bagdad.

Om du tycker att detta är riktigt intresseväckande, kanske du vill ladda ned en PDF-fil från The Society for the Recovery of Lost Knowledge?

Intressant..? Läs även andra  kodintresserade (?) bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Om Sam Zodiac

Jag är 64 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Storstockholm sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i närbelägna Gamla Stan med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Det här inlägget postades i Allmänbildning, Antiken, Citat, Egoorienterat, Förändring, Feminism, Filosofi, Forskning, Grekland, Informationsåldern, Internet, Jämställdhet, Kultur, Kunskap, Kuriosa, Livet, Livsåskådning, Nutidshistoria, Nyheter, Storbritannien, Tankar, Teorier, Upptäckter, USA, Utbildning, Vetenskap, WebbMedia, Wikipedia och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s