Dalai Lama marxist! (?)

Överraskningarnas tid är tydligen inte förbi! 😀

Dalai Lama, som tydligen uppnått den aktningsvärda åldern av 74 bast, kom härom dagen tillsammans med ett följe av buddhistiska munkar till New York.
Där gjorde han ett högst anmärkningsvärt uttalande, där han påstod sig vara marxist!
Med tanke på att han alltsedan den kinesiska ockupationen av Tibet 1959 befinner sig i exil, får man väl påstå att han i alla fall inte låtit detta faktum påverka hans objektiva tänkande?

– Marxismen har moral, medan kapitalismen bara handlar om hur man skapar profit. lär han ha sagt.

Eftersom jag själv har ett förflutet som politiskt aktiv på yttersta vänsterkanten, så förstår jag emellertid vad han menar när han jämför kapitalismen och kommunismen som ideologier. Medan kapitalismen enbart är intresserad av vinstmaximering och rofferi, så har i alla fall den marxistiska läran en moralisk grund, där tanken är att ingen ska utnyttja någon annan.

Må vara att de stater som påstått sig vara socialistiska/kommunistiska aldrig gått iland med konststycket att verkligen leva i enlighet med de ideologiska grunderna, men med tanke på att mänskligheten ännu inte har nått till den kollektiva medvetandenivå där detta skulle ha varit möjligt, så är det ju inte så konstigt att experimenten (hittills) har misslyckats!

Fast i likhet med mig, torde väl Hans Helighet Dalai Lama ändå ha valt bort den dialektiska materialismen ur den marxistiska läran..? 😉

Även om Dalai Lama medger att det kinesiska folket fått det bättre under kapitalismen, tycker han ändå att kineserna försöker härska med terror, fast de strävar efter harmoni.

– Men harmoni måste komma från hjärtat och kan inte frambringas ur rädsla, konstaterar han.

Och naturligtvis förhåller det sig på det sättet.

Vad världsutvecklingen i stort beträffar, var Dalai Lama påfallande optimistisk. Han tycker att  mänskligheten blivit vänligare och mera enad. Som exempel på detta nämner han antikrigs-rörelser, det stora biståndet till Haiti efter jordbävningen samt det faktum att det förr så djupt rasistiska USA har valt Barack Obama till president är enligt laman”tydliga tecken på att människor har mognat”.

Jag hoppas att han tyder tidens tecken rätt! 🙂

Om du vill läsa hela storyn, kan du klicka på bilden (AB) eller kolla

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i 2010-tal, Aftonbladet, Allmänbildning, Barack Obama, Buddhism, Dalai Lama, Egoorienterat, Förändring, Förvånande, Fritänkare, Historia, Icke-religion, Ideologier, Informationsåldern, Insiktsfullt, Journalistik, Kändisar, Kuriosa, Livet, Livsåskådning, Manifestationer, Media, Mindblowing, New York City, Nutidshistoria, Nyheter, Pengar, Politik, Religion, Resor, Sydsvenskan, Tänkvärt, Teologi, Tidningar, USA, WebbMedia och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s