Expressen om Christiania

Turista i denna udda fristat! föreslår Expressen.

Christiania handlar inte bara om haschhandel, utan är en sevärdhet du inte bör missa när du besöker vårt södra grannlands huvudstad, anser Expressen.
Men det här udda
70-tals-experimentet döljer så mycket mer än vad vi vanligen associerar till när vi hör namnet, menar skribenten.
Vackra naturområden med lekfull och experimentell arkitektur samt en unik bykänsla mitt i storsta’n, bland annat…

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Det här inlägget postades i 2010-tal, Allmänbildning, Arkitektur, Cannabis, Christiania, Danmark, Experiment, Expressen, Frihet, Fritänkare, Grannar, Hasch, Informationsåldern, Köpenhamn, Kultur, Kunskap, Kuriosa, Livet, Mindblowing, New Age, Nutidshistoria, Reklam, Tidningar, Tips och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Expressen om Christiania

 1. Darren skriver:

  Rekommenderas varmt… It´s a cool place. Hilsen fraa Christianshavn.

  • Sam Zodiac skriver:

   Mmm… tyckte det såg så ut vid mina fåtaliga (och alltför snabba) visiter i fristaten. Speciellt gillade jag de fria hundarna och den avslappnade stämningen.. 😀

 2. Darren skriver:

  ”If dogs run free, then why not we
  Across the swooping plain?
  My ears hear a symphony
  Of two mules, trains and rain
  The best is always yet to come
  That’s what they explain to me
  Just do your thing, you’ll be king
  If dogs run free

  If dogs run free, why not me
  Across the swamp of time?
  My mind weaves a symphony
  And tapestry of rhyme
  Oh, winds which rush my tale to thee
  So it may flow and be
  To each his own, it’s all unknown
  If dogs run free

  If dogs run free, then what must be
  Must be, and that is all
  True love can make a blade of grass
  Stand up straight and tall
  In harmony with the cosmic sea
  True love needs no company
  It can cure the soul, it can make it whole
  If dogs run free.”

 3. Darren skriver:

  I’m only the piano player… broder.

 4. Znogge skriver:

  Har man ändå vägarna förbi så… Varför inte 😉

 5. Amlor skriver:

  Det är jättefint där och som som du själv skrev, härligt med fria hundar och en avslappnad stämning. Länge sen jag var där nu, tyvärr.
  Må gott och ta hand om dig!
  Kram :>)

 6. Darren skriver:

  It’s Only Rock ‘n Roll (But I Like It).

 7. Darren skriver:

  Checkade naturligtvis den direkt efter att du publicerade tipset. Eva på bilden (haschflickan) är en vän från dessa dagar likaså Sture- som drev Cannabis work-shop här i kvarteret- Lugnet/Malmö. I övrigt har en del intressant information som artikeln bjuder – i sammanhanget – gått min näsa förbi. Slutligen en anekdot från åren vid sextiotalets mitt (med reservation för minnesluckor i vanlig ordning) förvisso är cannabis inte i fokus här, men det är en parentes likväl då amfetamin (även det) var ett ”kärt” objekt i kretsarna som berörs här.
  Ämne: ”Dr Feelgood” (Max Jacobson, ex-president Kennedys livmedikus- som servade presidenten med uppiggande ”skott” från sextiotalets gryning… (eventuellt tidigare också – minns ej). Så fritt ur mitt ”sargade minne”… Robert Z och Brian Jones satt och jammade en natt på Chelsea Hotel – när New York drabbades av ett gigantiskt elavbrott som slog ut hela elnätet – i praktiken. Vet ej hur det drabbade pågarna då de sannolikt körde akustiskt – med tanke på tidpunkten/Dylans boendesituation etc. men kontentan av det hela var att det resulterade i en vandring till Dr Feelgoods dygnet-runt-öppna klinik och ”vaccinerade” sig för en dollar/huvudet. Mixturen var mainly amf. men även vitaminer, hormoner och annat- här onämnt – ingick i ”brygden”/dekokten. Detta impade på Brian. Därför kan jag tipsa om denna händelse, så du kan söka vidare och om du är intresserad skriva om det framöver- i allmänna ordalag.
  Var nu vänlig att redigera min text här, för jag har slängt ned den i ”flygande fläng”. Tackar på förhand – sommaren är här… skall nu ut och ”rulla sten” utmed kustlinjen.

  • Sam Zodiac skriver:

   Högeligen intressant story (som vanligt), Darren! 😀
   Tack för den och tipset och se nu till att rulla stenarna riktigt ordentligt längs med kustlinjen! 😉

 8. Sam Zodiac skriver:

  Rädsla och skräck är företeelser som inte alls är bra- enligt min mening. Det är rädslestyrt beteende som orsakar det mesta av det vi råkar ut för i problemväg.
  Vad anbelangar argsinta hundar som attackerar förbi- passerande etc, så hjälper det ju uppenbarligen inte att de hålls kopplade, det händer ju ändå. Men visst skulle jag tro att en hund som hålls inlåst/kopplad genererar mera ilska och frustration än en som springer fritt! Skulle i o f s vara intressant att ta del av hundangreppsstatistiken i Christiania. 🙂

 9. Darren skriver:

  Fria hundar är som fria människor fredliga. Sen får vi ta hänsyn till miljön de lever i naturligtvis. På Christiania är folk generellt vänliga och ingen sparkar på dem. Stridigheter mellan individerna är bundet av de naturlagar som gäller så självklart ”ryker” de ihop ibland – inte minst de halv – vuxna valparna/hannarna i synnerhet. De äldre jyckarna markerar med en morrning – eller ett hotfullt utfall för att återställa ordningen mellan stamfränderna. Självklart finns det undantag som bekräftar regeln… men de försvinner snabbt – antingen får de ta sig fram haltande/enögda och/eller finna sig i att vara ”svarte petter i gänget” sist i kön till ”köttgrytorna” – i grova drag.

 10. Sam Zodiac skriver:

  Mmm… det kan nog hända att vi har lite olika perspektiv på den här frågan, som du säger. Men jag vill nog ändå mena att hundar som lever i ett fritt och därmed naturligt tillstånd, inte blir så speedade och maniska så att de hoppar upp på folk i lika stor utsträckning som de mera hårt hållna.
  Fast som Darren mycket riktigt påpekar här ovanför- självklart finns det undantag som bekräftar regeln!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s