Visste du att…

Den amerikanska delstaten Florida fick sitt namn därför att Juan Ponce de León
upptäckte den på Palmsöndagen, som på spanska heter Pascuo Florida,
vilket kan översättas med ”blommande påsk”?
Och därifrån kommer alltså den nu oljeskadehotade halvöns namn.

Spanjorerna upptäckte "The Sunshine State" påsken 1513

Och vad tror du att huvudstadens namn är…?

Orlando

Miami

Tallahassee


Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Det här inlägget postades i 1500-tal, 2010-tal, Allmänbildning, Flaggor, Florida, Frågesport, Geografi, Historia, Huvudstäder, Informationsåldern, Kartor, Kunskap, Kuriosa, Livet, Nordamerika, Nutidshistoria, Spanien, Språk, Upptäckter, USA, Wikipedia och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Visste du att…

 1. Darren skriver:

  Florida-vatten var även en benämning på ett after shave brand/märke. Populärt bland den tungt alkoholiserade delen av medborgare på vår planet. Företrädesvis från trettiotalet och ett par decennier framåt. Har faktiskt inmundigat det (en munfull) vid ett tillfälle under åren till havs. Då var det borta från marknaden (hörde otaliga berättelser om det från den äldre stammen av sjöfolket). Flaskan var av tjugo-centiliters typ/slank i formen med en form av pappersomvirning -twisted. Avdelning solsken på flaska. I vanlig ordning kan minnesdetaljer svikta i, synnerhet rörande det kronologiska/skyller på munfullen vatten från Florida… See you later, alligator…

 2. Znogge skriver:

  Hade ingen som helst aning men nu vet jag!

  • Sam Zodiac skriver:

   Vad roligt att jag för en gångs skull kunde bidra till att berika ditt vetande, Znogge! 🙂
   Namnet är ju indianskt (tror att den största stammen som bodde i Florida hette seminoler) och lär betyda ”gammalt land”, eller något i den vägen.
   ”And now you tell me Billie Joe has jumped off the Tallahatchie Bridge” heter det ju i Bobbie Gentry’s gamla hit Ode to Billie Joe, och jag trodde länge att det åsyftades en bro i huvudstaden. Så var inte alls fallet, visade det sig, emellertid. (I den svenska cover-översättningen är det visst Jon som hoppat från gamla järnvägsbron, om jag inte missminner mig). 🙂

 3. Darren skriver:

  Som gammal ”svamp” suger/absorberar man upp ett och annat som floating by… above and under the sky… with a smile… pågar.

  • Sam Zodiac skriver:

   Utmärkt! Hade du sugit upp att Floridas huvudstad var Tallahassee då, Darren..? 😉

   PS
   Det verkar som om ”pågar” skulle vara den skånska motsvarigheten til Dalarnas ”grabbar”.
   ”Nä, grabbä’ nu ta’ vi i hännä o lyftä åpp skit’n” t ex
   😀

 4. Darren skriver:

  Visste med säkerhet att både Miami (badorten) and Orlando inte platsade som svar på frågan. Lite slamkryperi som Melbourne eller Sydney? … tji kamma dig… Canberra…! Pågar/vänner/grabbar/fellows/Cat´s (chasing birds) etc. Skånepågen Pelle Persson (Peps den ”gamle” rögaren) brukar på bred skånska – med värme- starta upp låtarna med… Paugar… en två tre fyr… rytmen rullar/är pou språng.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s