Dagens medlem i Haschklubben

En av medlemmarna i Haschklubben i Paris på 1840-talet- Charles Baudelaire, avbildad av Emile Deroy 1844

Som Darren mycket riktigt påpekade i en av sina kommentarer härom dagen, fanns det på 1840-talet en klubb i Paris som hette  Club des Hashischins. Där samlades en del av dåtidens författare, bohemer, artister och intellektuella som utforskade vissa droginducerade medvetenhetstillstånd. Som klubbens namn antyder, var hasch ett av dessa ämnen, men även vinet flödade, såvitt jag förstår, ganska så ymnigt.
Nåja, när allt kommer omkring, så låg ju klubben ändå i Frankrike, vinets hemland! 😉

Klubben var inrymd i Hotel de Lauzun i Paris

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i 1800-tal, Alkohol, Ändrade medvetenhetstillstånd, Experiment, Författare, Frankrike, Hasch, Historia, Konst, Kultur, Kunskap, Kuriosa, Litteratur, Livet, Måleri, Psykologi och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Dagens medlem i Haschklubben

 1. Darren skriver:

  Hoppas och förmodar att du vill presentera/publicera ett urval av övriga medlemmar i denna exklusiva club. En marginalanteckning från mig rörande Alexandre Dumas… I äldre utgåvor av Greven av Monte… berättar han om ett ”rus” i ett kapitel strax innan han ”skördar skatten”. Nu är mitt minne lite vagt här… då senare utgåvor (från sextiotalets mitt saknar detta kapitel – wonder why? (Censorship, obviously..) Men som sagt, en reservation för min minnesbild… men är likväl säker i sak – då mitt patos (ett ord jag inte är säker på om det är adekvat här – rätta mig gärna du som har orden i din hand – tvillingsjälen Sam) är stark i sammanhanget här av naturliga orsaker… hehe.

 2. Sam Zodiac skriver:

  Det var väl liksom tanken, det… Att presentera åtminstone ett litet urval av de namnkunnigaste medlemmarna i den exklusiva klubben. 🙂
  Intressant med Greven av Monte Christo! Får kolla upp det där lite…
  Jodå, patos funkar fint, men jag blev osäker på ordets genus, så -tro det eller ej- jag var tvungen att tillgripa en analog lösning för att få klarhet i saken; Svenska Akademins Ordlista på hyllan ute i köket (!) 😀 Orkade inte googla fram genuset på burken.

  Jag hittade en C-uppsats av en viss Matti Pettersson på universitetet i Luleå. Uppsatsen heter Droger i skönlitteraturen- en litteraturstudie med didaktisk anknytning.

 3. Darren skriver:

  Danke schön Magistern.

  • Sam Zodiac skriver:

   Bitte sehr, Darren..!
   Fast ”Magistern” var tvungen att ersätta bilden av uppsatstexten med en länk, hehe.. Såg ju rent ut sagt för dj-t ut med texten son spretade över halva sidan! 😀

 4. Darren skriver:

  Sam the layout man… med den pedantiska ådran. Vi brödtextare/i enkelhetens namn är nöjda – whatever – med innehållets lisa för själen.

 5. Darren skriver:

  No doubt about that… Sam.

 6. Pingback: Cannabis.se – Get Up, Stand Up » Drogliberalismen- en motkultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s