Geniet Fibonacci…

…är snubben som försåg oss med de arabiska siffrorna. Men han gjorde onekligen mycket mer för att utöka mänsklighetens kunskapsbank än bara det..!

Det gyllene snittet återfinns inom det mesta i naturen och mycket i kulturen...

Fibonacci är mest känd för sin talserie och upptäckten av "Gyllene snittet"

Fibonacci, som föddes runt 1170 i Pisa, Italien, upptäckte redan år 1202 det s k gyllene snittet, ett matematiskt proportionellt förhållande som återfinns i naturen. T ex så är växter och snäckor uppbygda efter det gyllene snittets princip, som framgår av den instruktiva videon från Florida Tech…

Fibonacci upptäckte den talserie som sedermera kom att bära hans namn, när han försökte ta reda på hur många avkommor ett par kaniner som förökade sig kunde ge upphov till under ett år.

Han fann att populationen växte efter ett bestämt mönster, där antalet kaniner ökade efter en speciell sekvens varje månad. Varje nummer i serien var lika med summan av de två föregående..!

Jaha,   Och…? ”No big deal”, skulle man ju kunna tycka vid första anblicken av dessa rön. Men när en närmare granskning av botanikens värld ger vid handen att varje blommas struktur är uppbyggd efter Fibonacciseriens principer och att snäckorna är uppbyggda efter samma mönster, liksom det mesta av organiskt växande struktur i naturen tycks vara, hamnar saken i ett annat läge.

Det visar sig att 1.618, det gyllene snittet, är gångbart även inom konst och arkitektur. Parthenon är byggt efter dess principer, liksom de egyptiska pyramiderna. Ja, t o m vår egna blågula flagga, liksom ett otal andra nationsflaggor och konstverk, t ex Botticellis ”Venus födelse”, bygger på detta användbara gyllene snitt..!

http://intressant.se/intressant

Läs även andra gyllene (?) bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i Allmänbildning, Antiken, Biologi, Blommor, Botanik, Förvånande, Fibonacci, Flaggor, Forskning, Informationsåldern, Italien, Kaniner, Konst, Kultur, Kunskap, Kuriosa, Litteratur, Livet, Livsåskådning, Medeltiden, Mindblowing, Naturen, Perception, Revolutionerande, Tänkvärt, Universum, Upptäckter, Utbildning, Varseblivning, Vetenskap, Wikipedia och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Geniet Fibonacci…

  1. Darren skriver:

    … ”liksom det mesta av organiskt växande struktur i naturen tycks vara, hamnar saken i ett annat läge.” All in one…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s