Dagens födelsedagsbarn- Kurt Vonnegut

Med giftig satir och drypande cynism gisslade Skorpionen Vonnegut sin samtid.

Med giftig satir och drypande cynism gisslade Skorpionen Vonnegut sin samtid.

Kurt Vonnegut var en amerikansk romanförfattare och konstnär, som föddes den 11 november 1922 i Indianapolis, Indiana, av 5:e generationens tysk-amerikanska föräldrar. Han dog den 11 april 2007 i New York City, New York.
Man kan säga att hans bana som skribent började vid Cornell University, där han var aktiv vid produktionen av studenttidningen the Cornell Daily Sun.
Medan han fortfarande befann sig vid universitetet, där han i första hand ägnade sig åt kemistudier, enrollerade han sig i amerikanska armén. Armén skickade honom till  Carnegie Institute of Technology samt University of Tennessee för att utbilda honom till mekanisk ingenjör. Den 14 maj 1944, begick hans mor självmord, till råga på allt på Mors dag, något som rimligen måste ha satt sina spår i den då 22-årige sonens psyke.

Vonnegut sändes så småningom till Europa, där han och hans kamrater blev avskurna från sin bataljon och tillfångatagna av Wermachtsoldater 14 december 1944. Inspärrad i Dresden, valdes Vonnegut till ledare för krigsfångarna, eftersom han talade lite tyska. Sedan han förolämpat några tyska soldater som vaktade dem, blev han misshamdlad och fråntagen sin ledarposition.
I egenskap av krigsfånge blev han vittne till de allierades bombning av Dresden, som februari 1945 förstörde större delen av staden.
Vonnegut tillhörde en av de grupper av amerikanska krigsfångar som överlevde bombattackerna, eftersom han befann sig under jord, instängd i ett underjordiskt fängelse som av tyskarna kallades Slakthus 5, ett namn som även krigsfångarna anammade.
Vonnegut berättade senare att resultatet av bombningarna var ”extrem förstörelse och en ofattbar masslakt”. Han jämförde Dresden efter attackerna med ett månlandskap.
Han och de övriga krigsfångarna fick i uppdrag att röja undan liken efter de civila Dresdenbor som omkommit och under detta arbete utsattes han och kamraterna för stenkastning av de hatiska överlevande delarna av befolkningen. Antalet döda kroppar var emellertid så stort, att tyskarna såg sig nödsakade att skicka in soldater i ruinerna med eldkastare, för att bränna liken till aska.
Dessa erfarenheter har Vonnegut skildrat i sin berömda roman Slakthus 5 och åtminstone i ytterligare sex böcker.
Väl tillbaka i Staterna, gifte sig Kurt Vonnegut med sin barndomsförälskelse Jane Marie Cox. Förhållandet med henne varade till 1970. De fick tre barn. Skilsmässan blev dock inte klar förrän 1979, då han gifte sig med sin andra fru- fotografen Jill Krementz, med vilken han dock sammanbott sedan separationen 1970.

Lite kuriosa om Kurt Vonnegut:

  • Vonnegut rökte Pall Mall utan filter, en vana som han kommenterade med orden: ”A classy way to commit suicide”.
  • 11 november  1999, uppkallades asteroiden 25399, som går i bana mellan Mars och Jupiter, efter Vonnegut för att hedra honom.
  • Filmskaparen Michael Moore inkluderade Vonnegut i sina dedikationer i filmen Sicko från 2007. I eftertexten syns orden  ”Thank You Kurt Vonnegut for Everything”.
  • Kurt Vonnegut har en gång i tiden arbetat som bilförsäljare och sålde då märket SAAB.

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i 1920-tal, 1940-tal, 1970-tal, 2000-tal, Allmänbildning, Asteroider, Astrologi, Bilar, Dresden, Författare, Jupiter, Kultur, Kunskap, Kuriosa, Kurt Vonnegut, Litteratur, Mars, Militärt, SAAB, Skorpionen, Tobak, Tyskland, USA, Wikipedia och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.