Kan du ditt Europa…?

Det här med nutidsgeografi är inte alltid så lätt att hålla sig à jour med om man, som jag, skulle vara intresserad av att försöka göra det. I synnerhet inte när Jugoslavien, som tidigare bara var en stat med en huvudstad (Belgrad) att hålla reda på, plötsligt har exploderat som en geografisk klusterbomb och förökat sig till fem eller sex nya nationer/huvudstäder..! (beroende på om man räknar den inte av alla erkända Kosovo  som en självständig stat, eller ej).

Tjeckoslovakien har klyvts i två delar, såväl namnmässigt som geografiskt (gudskelov inte mer! :D) och Tjeckien lade beslag på det gamla invanda huvudstadsnamnet Prag. Slovakien har Bratislava som sin huvudstad, så det får man köra in i programmet, om man vill påstå sig vara hyfsat allmänbildad. Moldavien, Ukraina och Vitryssland (Ja, inte ens Estland, Lettland och Litauen, fast de är så nära grannar till oss och har ett historiskt förflutet med gamla Svedala) var det väl så många som brydde sig om att ladda in i hjärndatorn under kalla krigets dagar, men nu har man ju dem att tänka på också, i denna föränderliga värld. Ack ja… det är inte lätt det här, som sagt var! 😉

Jaha...Vilken europeisk nation har den här flaggan, tro...?
Jaha…Vilken europeisk nation har den här flaggan, tro…?

Klicka på frågetecknet när du grubblat klart!

Klicka på frågetecknet när du grubblat klart!

Om du vill uppdatera dina kunskaper om världsdelen du bor i,
kanske det här kan vara något – en blindkarta över Europa..? 🙂
När du klickar på den, kommer du till Vetgirig.nu och kan
där testa dina kunskaper om det nya
Europa.
(P g a WP-noja, kan jag inte kopiera in frågesporten direkt i bloggen,
eftersom HTML-koden innehåller otillåtna kommandon,
som av s k säkerhetsskäl är förbjudna att använda. 😦
Det här arrangemanget får alltså duga.)

Lycka till…! 🙂

 

Klicka på kartan, så kommer du till snabbtestet!

Klicka på kartan, så kommer du till snabbtestet!

 

Och om det nu skulle vara så att du anser dig behöva lite hjälp med
uppdateringen,så har vi ju alltid en aktuell Europakarta här… 😉
Med respektive länders huvudstäder utsatta, till och med,
till gagn för den vetgirige bloggbesökaren! Inte illa, va….?!

 

Nåja... något så när komplett och aktuell, men ovan nämnda Kosovo saknas ju.

Nåja... något så när komplett och aktuell, i alla fall, men ovan nämnda Kosovo saknas ju.


Intressant…?
Läs även andra uppdateringssugna (?) bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i 2000-tal, Allmänbildning, Bloggning, Egoorienterat, Estland, Europa, Färger, Förändring, Förbud, Förtretligheter, Flaggor, Frågesport, Geografi, Huvudstäder, Informationsåldern, Internet, Intressen, Jugoslavien, Kartor, Kosovo, Kunskap, Kuriosa, Lettland, Litauen, Moldavien, Nostalgi, Nutidshistoria, Personlig utveckling, Reklam, Slovakien, Stater, Tester, Tips, Tjeckien, Ukraina, Underhållning, Utbildning, Utmaningar, Vitryssland, Wikipedia, Wordpress, WP och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kan du ditt Europa…?

  1. Amlor skriver:

    Tro det eller ej men tidigare var jag riktigt haj på flaggor. Spelade lite såna spel. Men nu….herregud vad dom ynglar av sig. Jag har svårt att memorera dom och nya huvudstäder ska vi inte tala om….
    Får kopiera din karta här. 🙂

  2. Sam Zodiac skriver:

    Bra idé. Amlor…! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s