Legalisera för en bättre värld…?

Den ansedda tidskriften New Scientist förespråkar legalisering av droger.

Den ansedda tidskriften New Scientist förespråkar legalisering av droger.

I stället för att skydda oss och våra barn, har kriget mot drogerna gjort världen till en långt farligare plats, skriver den brittiska tidskriften New Scientist i sitt senaste nummer, där man under rubriken ”Blueprint for a better world” tar upp radikala idéer som skulle kunna förändra världen.

Rekreationellt bruk av droger är en företeelse som är lika gammal som mänskligheten själv, skriver författaren Clare Wilson. Och inga lagar, hur stränga de än har varit, har kunnat ändra på den omständigheten.
-Om drogerna nu är här för att stanna; vad kan vi då göra för att lindra deras skadeverkningar? frågar hon vidare och efterson det är ganska uppenbart att drogerna i sig inte utgör problemet, utan att den lagstiftning som gjort dem illegala också skapat de ogynnsamma effekter som vi ser idag, så är det uppenbara svaret att legalisera drogerna.
Det mest anförda argumentet mot detta, skriver Wilson, är att droganvändningen då skulle öka bland den övriga, laglydiga befolkningen, medan förbud håller denna användning nere.
En närmare granskning visar dock att så inte alls är fallet. Istället har antalet vårdsökande missbrukare ökat alltsedan man vid 60-talets slut i Storbritannien och flera andra länder började tillämpa allt hårdare metoder i kampen mot de illegala drogerna. Detta mönster har genomgående återkommit i hela världen.
Om man granskar de länder som tillämpar hårdare droglagstiftning än omvärlden, vilket WHO (World Health Organization) gjorde 2008 med 17 stater, visar det sig att det inte finns något samband mellan hårdare lagstiftning och färre narkotikarelaterade brott. USA t ex, med den repressiva lagstiftning som där tillämpas,  är ett av världens drogtätaste länder!
(PLoS Medicine, vol 5, p e141).

Om du klickar på omslaget till New Scientist, kan du läsa artikeln i original.

New Scientist utges sedan 1956 i London och har en upplaga på c:a 680 000

New Scientist utges sedan 1956 i London och har en upplaga på c:a 680 000

Intressant…?
Läs även andra förändringssugna (?) bloggares åsikter om , , , , , , ,

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i 2000-tal, Allmänbildning, Ändrade medvetenhetstillstånd, Beroende, Cannabis, Debatt, Desinformation, Drogdebatten, Droger, Farmakologi, Förändring, Förbud, Fiaskon, Forskning, Hallucinogener, Hasch, Historia, Informationsåldern, Internet, Journalistik, Kokain, Kontrollsamhället, Kriminalitet, Kunskap, Lagar, Legalisering, Livet, London, Maktmissbruk, Manipulationer, Marijuana, Media, Misslyckande, Narkotikapolitik, Narkotikastämplat, New Scientist, Nolltolerans, Nyheter, Opinionsbildning, Politik, Revolutionerande, Statistik, Storbritannien, Tänkvärt, Teorier, Tidskrifter, Vardag, Världen, War on drugs, Wikipedia och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s