Mexiko tillåter droger för eget bruk

Mexiko har tänkt om. Nu tillåts små mängder droger för eget bruk, enligt AP.

Mexiko har tänkt om. Nu tillåts små mängder droger för eget bruk, enligt AP.

Enligt den amerikanska nyhetsbyrån AP, införde Mexiko  igår överraskande en kontroversiell lag som avkriminaliserar innehav av mindre mängder marijuana, kokain, heroin och andra droger som t ex LSD och metamfetamin, samtidigt som regeringens kostnadsfria behandlingsprogram mot drogberoende rekommenderas till dem som ertappas med droger.
Förhoppningarna är att det omfattande våld som en tid omgärdat drogtrafiken i landet nu ska kunna hejdas. Dessutom är syftet med den nya lagen att droganvändarna inte ska stämplas som kriminella, utan istället ska erbjudas vård och hjälp, om de så önskar. Dessutom är tanken att droghandeln genom den nya lagen ska göras mindre lönsam för dem som profiterar på den.
Vissa bedömare frukar emellertid att Mexiko
nu ska bli ett nytt Eldorado för drogturister, ungefär som Nederländerna.
Lagen träder i kraft i dag.

Tack vare den alerte WP-kollegan Patrick, uppmärksammades jag på denna nyhet när jag kollade hans blogg i natt.
Det förefaller nästan som om fler och fler av beslutsfattarna runt om i världen äntligen börjar inse att de gamla programmen inte fungerar och söker sig nya vägar för att få bukt med den kriminalitet och det våld som blir en konsekvens av gällande lagar i drogsammanhang.

Enligt sajten Drugnews är de föreslagna mängderna som tillåts för personligt bruk förhållandevis små:
”En avkriminalisering av narkotika för eget bruk i Mexikos skulle enligt förslaget innebära åtalsfrihet vid innehav upp till 5 gram av marijuana (cannabis), 500 milligram kokain, 40 mg metamfetamin, och upp till 50 milligram heroin.”

Läs även andra drogintresserade (?) bloggares åsikter om , , , , , , ,

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i 2000-tal, Allmänbildning, AP, Ändrade medvetenhetstillstånd, Beroende, Cannabis, Drogdebatten, Droger, Egoorienterat, Förbud, Hallucinogener, Internet, Kokain, Kriminalitet, Lagar, Legalisering, Livet, LSD, Marijuana, Mexiko, Narkotikapolitik, Narkotikastämplat, Nutidshistoria, Nyheter, Pengar, Politik, Turism, Video, War on drugs och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Mexiko tillåter droger för eget bruk

 1. Patrick skriver:

  Tack själv för länken. Visst är det en intressant utveckling? Oerhört små mängder som tillåts, men det är en bold move ändå med tanke på att det är USA som är granne.

  • Sam Zodiac skriver:

   Exakt! Det lär ju bli ett ramaskri, med tanke på den förmodade (och förmodligen också reella) ström av drogturister som kommer att välla in över gränsen norrifrån, haha… 😉

   Men, handen på hjärtat; skulle det vara så tokigt att få knalla runt med en femma brass i fickan, utan att Tusse Batong skulle kunna trakassera dig…? 😉

   Ha det, Patrick!

 2. wendla skriver:

  Det var det dummaste jag hört på länge! Jag skulle kunna gå med på, för eget bruk, så länge det inte drabbar vare sig familj, anhöriga eller skattebetalare. Men hittills har jag inte stött på en person som nyttjat för eget bruk som det inte har drabbat familj, anhöriga eller skattebetalare. Tvärtom!

  Ha det gott! :0)))

  • Sam Zodiac skriver:

   Kan hålla med dig vad beträffar heroinet och kokainet, Wendlish. Det är ju de av de nämnda drogerna som skulle kunna stämma in på den narkotikastämpel som samtliga förlänats.
   Men att påstå att cannabis och LSD skulle drabba familj, anhöriga eller skattebetalare, är helt befängt och tyder på djup okunnighet om de faktiska förhållandena.
   Metamfetaminet intar en särställning i det här sammanhanget, eftersom det har visat sig att det tycks skapa psykologiskt beroende. Men i det sammanhanget kan det ju vara värt att nämna att 80% av de intagna på svenska fängelser har fått diagnosen ADHD, varför man kan utgå att det i hög utsträckning handlar om självmedicinering. (Om än i ganska höga doser, haha…)
   Ha det gott, du också!

   • wendla skriver:

    Att cannabis och LSD inte skulle drabba familj, anhöriga och skattebetalarna, är nog det mest befängda jag hört. Vad det gäller ADHD och intagna på fängelse, får du nog läsa på lite mera om. ;0)
    Men som sagt var, vi har olika erfarenheter och kunskap. :0))

    So long!

 3. Znogge skriver:

  Jag är lite kluven till det hela för tyvärr är det inte så många som kan låta det stanna vid ett rimligt bruk. Samtidigt kan jag se att det finns vissa fördelar med tanke på det som händer i följd av droghandel etc.

  • Sam Zodiac skriver:

   Precis, Znogge…! Det är ju antagligen (som jag skriver i svaret till Wendlish kommentar här ovan), så att avkriminaliseringen av de s k hallucinogenerna (d v s cannabispreparat och LSD) är OK och troligtvis inte kommer att inverka på vare sig det ena eller andra sättet på folkkets drogvanor.
   Däremot kan det ju vara lite mera tveksamt med de övriga.
   Vad droghandeln och det därtill hörande våldet anbelangar, är det ju mycket riktigt så att lagarna skapar mera och flera problem än vad drogerna i sig själva gör.

 4. Sam Zodiac skriver:

  Jaja, Wendlish…Det kan väl hända att de där siffrorna är lite överdrivna; tyckte själv att det lät väl högt, när jag hörde dem nämnas på TV. Men typ hälften av de intagna har i a f den här diagnosen, verkar det som, och det är ju i a f ganska mkt! 🙂
  Fångar ska behandlas mot adhd
  Publicerad 27 april 2006 – 02:37
  Uppdaterad 27 april 2006 – 09:50
  Under två års tid ska 40 fångar på Norrtäljeanstalten behandlas med läkemedlet Concerta mot beteendestörningen adhd. Försöket i samarbete med Stockholms landsting inleds efter sommaren, skriver Upsala Nya Tidning.
  Anders Ekström vid Norrtäljeanstalten säger att syftet med behandlingen är att de intagna ska fungera bättre i anstaltens vardagsliv, samtidigt som missbruk och kriminalitet ska minska.
  -Undersökningar visar att upp till 50 procent av de intagna har adhd, säger han. Concerta används framgångsrikt i behandlingen av barn/unga med ADHD.
  ——–
  ADHD vanligt bland kvinnliga intagna
  Publicerat 2009-06-22
  Att många fängelsedömda män har en ADHD-problematik är känt sedan tidigare. Men även bland kvinnliga intagna är ADHD en vanlig diagnos, visar en ny studie.
  I en färsk studie, där ett femtiotal kvinnor på svenska anstalter har intervjuats, uppfyllde 29 procent kriterierna för ADHD.

  Individer som enbart brukar cannabis och/eller LSD, torde näppeligen skapa några större problem varken för sig själva eller sin omgivning, vidhåller jag bestämt. Om de däremot blandar detta bruk/missbruk med andra förekommande droger…ja, då är det en helt annan femma!
  So long, Wendlish! 🙂

 5. Pierre skriver:

  Jag tycker denna blogg e intressant, men samtidigt vill jag tipsa dig om en sak….
  —————
  Jag vet vad du vill tipsa om,Pierre. Du har gjort reklam för Integrationscoaching i en annan kommentar på bloggen.
  Det får räcka med det!
  Har du förresten kollat in Ibogain-sidan..?
  Jag misstänker att den plantan skulle kunna ge mycket välkommen hjälp i er verksamhet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s