Gotlandsfärjor krockade i Nynäshamn

Gotlandsfärjorna Gotlandia II och MS Gotland kolliderade vid lunchtid idag
Gotlandsfärjorna Gotlandia II och MS Gotland kolliderade vid lunchtid idag. Klicka för AB:s story!   (Infälld: Johanna Lundberg, passagerare/reporter)

De två passagerarfärjorna, MS Gotland och Gotlandia II, kolliderade i dag utanför hamninloppet i Nynäshamn.
Enligt polisen har sammanlagt fem personer förts med ambulans till sjukhus. De bedöms som lindrigt skadade.
– Det handlar om revbens- och bukskador. Ytterligare tio personer fick lättare blessyrer och kördes till en närbelägen vårdcentral för omplåstring, säger Karin Solberg, informatör vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral, till TT.
De skadade ska ha befunnit sig på Gotlandia II, den färja som fick störst skador. MS Gotland ska ha kört in i Gotlandia II i tät dimma.

– Det var väldigt dimmigt. Kaptenen tutade några gånger sedan bara small det och allt skakade. Plattor i taket rasade och fönsterrutorna gick sönder på nedre däck. Det blev panik, man vet inte vad som hände, säger Ulrika Bond, en av passagerarna.
Rickard Falk var med på Gotlandia II.

Panik ombord

– Vi kände stora svallvågor och fartyget gungade kraftigt. Sedan hördes en smäll och vi trodde att vi gått på grund. Då spred sig panik ombord och folk började ta på sig flytvästar, berättar han.
Flera resenärer vittnar om att det dröjde bortemot en kvart innan information gick ut på färjan om vad som inträffat.
– Vi fick inte veta någonting först. Till slut sade en darrig röst i högtalarna att vi skulle sitta ner och hålla oss lugna, säger Peter Wikström, en annan passagerare.
Båda fartygen ligger vid kaj i Nynäshamn och alla passagerarna har gått i land.
Just nu inspekteras skadorna på fartygen. Ett pressmeddelande från Destination Gotland uppger att M/S Gotland har lättare skador medan Gotlandia II har en större skada i skrovet.

”Störningar i trafiken”

”Det inträffade kommer naturligtvis att innebära störningar i trafiken”, heter det i pressmeddelandet. Passagerare som lämnat telefonnummer vid bokningen kommer att få information per telefon eller via sms. För närvarande går det inte att boka om några biljetter eftersom färjornas skador nu analyseras och det är inte klart när de kan sättas i trafik igen.
Ombord på M/S Gotland fanns 1 338 passagerare vid olyckstillfället och på Gotlandia II 579 passagerare.
Det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan. Polisen har inlett en förundersökning som kommer att ledas av sjöpolis i samverkan med Sjöfartsinspektionen och Haverikommissionen.
– Vi har redan pratat med delar av besättningen på de två båtarnas kommandobryggor. Fler förhör kommer att hållas under eftermiddagen, säger Solberg

(Texten från TT via MSN)

Klicka här om du vill läsa DN:s beskrivning av händelseförloppet:

”Folk slet i flytvästar”

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i 2000-tal, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Destination Gotland, Farkoster, Färjor, Förvånande, Gotland, Internet, Journalistik, Kommunikation, Livet, Marint, Media, Nyheter, Nynäshamn, Olyckor, Resor, Teknologi, Tidningar, Turism, Visby och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Gotlandsfärjor krockade i Nynäshamn

 1. Sam Zodiac skriver:

  Till att börja med är det naturligtvis obegripligt att något sådant här ö h t kan inträffa, även om det rådde tät dimma vid olyckstillfället. Herregud, de har ju radar och avståndsinstrument och allt möjligt ombord!

  Men det i mitt tycke helt oacceptabla i det här sammanhanget är fartygsbefälets sätt att agera efter kollisionen!
  Att inte lämna information till passagerarna förrän efter c:a en kvart är illa nog! Och när infon väl kommer, ska den självfallet inte levereras med ”darrig röst”!
  Det eldar ju givetvis under passagerarnas panik ytterligare!

  Och vad agerandet från Destination Gotlands ledning beträffar, så talar väl VD:ns ord för sig själva. Så här svarade han på frågan i en intervju efter olyckan:
  -Hur kunde detta hända?
  -Ja, det kan man ju undre!

  Jag säger som soldaten i slutvinjetten på Ulf Thoréns underhållningsprogram ”Hvar 14:e dag”:

  -Gud bevare fastlandet….och Öland och Gotland!

 2. photoimagine skriver:

  Vi hoppas på att du Sam Zodiac är Gud behjälplig att bevara och hålla en vakande hand över ön och dess farvatten (och i luften) så att vi fastlandsbor kan få återkomma till detta fagra goteland ute i Östersjön.

  Trevlig fredag!
  / Imagine

 3. Sam Zodiac skriver:

  Hehe… denna okvalificerade hjälp torde eventuella gudar klara sig utan, misstänker jag! 🙂

  Men det fixar sig säkert ändå, så att vi som sagt var någon gång kan svinga den omtalade mjödbägaren i ett framtida nu. Don’t you worry, Imagine! 😉

  Ha själv en fin helg!

 4. Berben skriver:

  Hej Sam, mitt kusinbarn var med på färjan och när han skulle hem så pajade växellådan 😉 Nu hann han ändå till tävlingen i Sundsvall och hur det gick kan du se om du klickar på länken.
  Ha det

  http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=3147&artikel=3002812

 5. Sam Zodiac skriver:

  Vadå…? Är det han som är Martin, alltså…? 😀

  Ha det du med, Berben!

  • Berben skriver:

   Ja det är han och så här lät det för ett antal år sedan 😉
   Ha det

   • Sam Zodiac skriver:

    Vilket talangfullt kusinbarn du har, Berben! 😀

    Schysst rulle! som det heter med nutida språkbruk 😉
    Men barret har han kapat av en bit i och med inträdet på Svensktoppen nästa-arenan, tydligen.
    Mera hårdrock i videon 🙂

    Ha det!

 6. Berben skriver:

  Hej Sam … han vann hela tävlingen så nu återstår det att se om den tar sig upp på riktiga svesktoppen..

  Sexiga Bloggen kan du radera för den finns inte längre. Vi känner oss inte välkommen på Blogger så vi kommer att radera alla sex bloggarna……..den bröt mot deras regler och låste den så att ingen kunde komma in……

  Men vi ger inte tappt i första taget och vi kommer att länka till din blogg

  http://www.sexybitch.se/

  Ha det

 7. Sam Zodiac skriver:

  Wow! Häftigt, Berben! 😀

  Jag håller tummarna för honom!

  Oki, får länka till nya bloggen, då! 🙂

  Ha det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s