Dagens citat 14 juli 2009

Eckhart Tolle, en av vår tids gurus, står för dagens citat.

Eckhart Tolle, en av vår tids gurus, står för dagens citat.

”The secret of Life is to die before you die and find out there is no death”

Ovanstående citat kan förefalla en smula kryptiskt kanske..? Nåja, Tolle menar att när vi dör en fysisk död, d v s när vår kropp upphör att fungera, så berövas vi allt det som vi identifierat oss med under livet, som t ex vår kropp, vårt yrke, våra meriter, vår rikedom, vår familj och vårt släktträd etc etc…
Men enligt Eckhart är alla dessa identifikationer falska, eftersom vårt sanna jag i alla fall hör till det han kallar Being (han undviker att använda namnet Gud, eftersom han anser att det gått inflation i begreppet). Detta Being är den underliggande matrisen för allt liv och vi är i själva verket en liten del av detta ofattbart stora, där sann intelligens, sann kärlek och sann lycka finns. Och vi har alla möjligheten att komma i kontakt med denna Livets urkälla. Det enda vi behöver göra är att stoppa det outsinliga tankeflödet och den inre dialog, detta oupphörliga tjatter som vårt sinne (Mind) och vårt ego tillåter styra våra liv och därigenom orsakar lidande.

Peak experiences

Vi har väl alla någon gång upplevt oförklarliga, ofta helt omotiverade, stunder av lycka och sällhet, s k peak experiences, även om dessa ögonblick är korta och sällsynta? Enligt Tolle har vi då lyckats få till ett gap, ett litet mellanrum i det oupphörliga tankeflödet som vårt Mind hela tiden utsätter oss för. Vi har då sekundsnabbt kommit i kontakt med vårt sanna Jag, som alltså är en del av det han kallar Being och frid, kärlek och lycka är ständiga, oförstörbara och oföränderliga beståndsdelar av Beings allomfattande struktur.

Nuets kraft

Buddha har, enligt Eckhart Tolle, definierat upplysningen som slutet på allt lidande. Dessvärre, säger Tolle, tror merparten av världens buddhister att detta stadium är förbehållet Buddha. De inser inte att de själva har alla möjligheter att bli buddhor, liksom var och en av oss. Vägen dit går genom att tillskansa sig Nuets kraft. Närhelst vi befinner oss i Nuet (och någon annan tid existerar ju faktiskt inte!) så är vi också i kontakt med vårt egentliga Själv (och förstås också med Being). Men varför är vi då inte alltid i detta lycksaliga stadium? Varför försöker vi inte alla att undgå smärtan och plågan som inre och yttre konflikter, oro och rädsla, ilska och aggressioner skapar?

Vår inre fiende

Jo, vi har alla en inre fiende som hela tiden gör allt för att hindra att detta sker. Fienden är egot och dess redskap att hålla oss från Being och Nuet heter Mindet. Egot och Mindet är livrädda för att befinna sig i Nuet, för de har ingen kontroll över Nuet. Bara när vi laborerar med tiden och tänker oss antingen bakåt eller framåt, kan Mindet vara verksamt. Ofta grubblar vi över hur framtiden ska gestalta sig och vilka tänkbara bekymmer och hinder som kan dyka upp där etc etc…

Egot är den del av oss som identifierar sig med våra yttre attribut och det kämpar förtvivlat för att vi aldrig ska få något tillfälle att tro att vi är något annat. Egot är alltid intresserat av konflikter och stridigheter och att använda intellektet till att bevisa att det har rätt. Det kräver att vi hela tiden matar det med nya utmaningar att sätta tänderna i. Om den inte får några sådana, blir det uttråkat, rastlöst och irriterat. Och dess inre pladder tystnar nästan aldrig. Vi tänker oupphörligt på något.

Hur bli av med eländet..?

Nå, hur ska vi då gå tillväga för att förpassa denne objudne gäst till sitt rätta ställe, så att vi kan använda intellektet som det verktyg det är, istället för att låta det ta över hela showen? Hur ska vi slippa bli besatta av Egots stridslystna och problemuppsökande närvaro, som ständigt störtar oss in i inre och yttre konflikter?

Tolles recept är att så fort vi får en ofrivillig tanke eller känsla, så ska vi ställa oss bredvid den som en objektiv, icke-dömande observatör och bara iaktta den. På så vis undviker vi att automatiskt identifiera oss med tanken/känslan och därmed försvinner den. Detta kan vara enklare sagt än gjort, förvisso! För det mesta går den här processen så snabbt, att vi inte hinner med eller kommer ihåg att betrakta den, utan vi sugs istället med och identifierar oss med vår rädsla, ilska eller vad det nu handlar om. Dessutom är det ju frågan om att köra in ett helt nytt program i vårt tänkande/handlande, så det kan ta ett tag innan vi etablerar den här vanan.

Det egolösa stadiet

Med tiden kommer emellertid våra tankepauser att bli allt längre, förutspår Tolle, och vi kommer då att kunna befinna oss i det eftertraktade egolösa stadiet.
I kontakt med Being och våra sanna jag, vilket gör att vi har tillgång till inre frid, glädje och kristallklar intelligens, så att vi kan fatta de rätta besluten.

Kolla gärna in den här sajten, där Tolle högläser ur sin bok The Power of Now:
(Klicka på boken!)

Eckhart Tolles manual till upplysning

Eckhart Tolles manual till upplysning

Lycka till! 🙂

Läs även andra upplysningsbenägna (?) bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Om Sam Zodiac

Jag är 64 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Storstockholm sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i närbelägna Gamla Stan med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Det här inlägget postades i 2000-tal, Allmänbildning, Anden, Avslappning, Ändrade medvetenhetstillstånd, Buddha, Citat, Döden, Eckhart Tolle, Egoorienterat, Experiment, Förändring, Filosofi, Healing, Informationsåldern, Internet, Intressen, Irritationsmoment, Känslor, Kärlek, Kommunikation, Kunskap, Litteratur, Livet, Livsåskådning, Lycka, Manipulationer, Meditation, Mindblowing, New Age, Nyandlighet, Panteism, Personlig utveckling, Psykologi, Själen, Tankar, Teologi, Teorier, Tester, Tips, Universum, Utmaningar, Vardag, Varseblivning, Välbefinnande och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Dagens citat 14 juli 2009

 1. Znogge skriver:

  Intressanta tankar får jag säga…

  • Sam Zodiac skriver:

   Ja, och ännu mer intressanta blir de om man inser att de är praktiskt tillämpbara.
   Vem vill inte slippa jämmerdalens lidande?
   Lycka till med dina ev försök att upprätta kontakt med the Being, Znogge! 🙂

 2. Väldigt imponerad! Bra skrivet.
  Gratulationer, Sam !!!!

  • Sam Zodiac skriver:

   Tackar, brorsan! 🙂

   Men det här är ju mitt yrke, att skriva och referera och så…
   Men vad tycker du om Eckhart Tolles teorier, då..?

   Kan det ligga nåt i dem..?

   Har du själv upplevt 100%-ig kontakt med Nuet någon gång?

 3. Henrik skriver:

  Tolle har öppnat mina ögon. Jag läste Power of now i höstas och A new world nu under sommaren (även den givande även om den idémässigt eg inte innehåller ngt nytt). Jag praktiserar hans metod flera ggr/dag, som du så klart och kortfattat har beskrivit, och det ligger en oerhörd kraft i detta. Jag har blivit lugnare, gladare och mer närvarande. Mitt tankeflöde har säkert minskat med iallafall 50 %. Att få korn på sitt ego och sedan sluta att identifiera sig med det är nyckeln till frihet tror jag. Inget av Tolles tankegods är ju nytt (vilket han själv också påpekar) Mycket är hämtat från österländsk visdom men egntligen har nog alla värlsreligioner detta som kärna, mer el mindre tydligt. Inom buddismen framgår det klart men även kristna principer som: ”Vänd andra kinden till”, ”be för, och älska dina fiender” är ju riktiga ”ego-krossare”. Jag tycker att du har sammanfattat Tolles budskap på ett mkt bra sätt.

  Ha det fint,

  Henrik

 4. Sam Zodiac skriver:

  Wow!!

  Har du lyckats få ned tankeflödet till c:a 50%, så är du sannerligen att lyckönska, Henrik!
  Det är nog få förunnat!

  Önskar att jag hade lika bra resultat på den fronten, men det måste nog till mera träning, fokus och allmän vaksamhet från min sida antar jag?! 😦

  Javisst emanerar de här idéerna från Österlandet! Jag hade en polare som engagerade sig i Maharad Jis läror om Kunskapen en gång i tiden och det var då jag själv kom i kontakt med egot och mindet som företeelser som hindrar oss från att vara i Nuet.

  Tack för dina omdömen om min sammanfattande förmåga; kul att höra att jag lyckades göra det hela något så när begripligt! 🙂

  Ha det fint själv, Henrik! Och lycka till med din fortsatta eliminering av sinnesfridens och sällhetens marodörer! 😉

  Sam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s