Hinduiska symboler- Yantra

Sri Yantrat är ett av de äldsta och mest kända. Sri Yantra är ett diagram som visar hur hinduerna uppfattar den kosmiska utvecklingen.

Sri Yantrat är ett av de äldsta och mest kända. Sri Yantra är ett diagram som visar hur hinduerna uppfattar den kosmiska utvecklingen.

Yantra är en geometrisk symbol som man kan fästa sitt sinne på under meditation. Roten kommer ur sanskritordet yam, som betyder form, och stavelsen tra som kommer från trana, vilket betyder befria. Yantra är alltså ett slags verktyg som andvänds för att skänka befrielse till sinnet under meditation, så att ett förändrat medvetandetillstånd kan uppnås.

En mera stiliserad version av ett yantra ser du här nedanför. I den här varianten av ”helig geometri” representerar figurerna de i vedisk astrologi förekommande planeterna i vårt solsystem och de två månnoderna.

Trianglarna representerar vårt solsystems planeter och månnoderna

Trianglarna representerar vårt solsystems planeter och månnoderna

Jaha…ska vi se om verktyget funkar, då? 😀
Helskärmsläge rekommenderas!Läs även andra geometriskt eller andligt intresserade (?) bloggares åsikter om , , , , , ,

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Det här inlägget postades i Allmänbildning, Anden, Ändrade medvetenhetstillstånd, Buddhism, Färger, Geometri, Hinduism, Indien, Internet, Konst, Kultur, Kunskap, Kuriosa, Livet, Livsåskådning, Lycka, Manifestationer, Matematik, Meditation, New Age, Nyandlighet, Perception, Personlig utveckling, Psykologi, Religion, Ritualer, Rymden, Själen, Symboler, Teologi, Teorier, Universum, Utbildning, Varseblivning, Världsreligioner, Wikipedia, Yoga, YouTube och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hinduiska symboler- Yantra

 1. Amlor skriver:

  Jag kopplar inte rikigt. Hur ska man komma ihåg den där bilden när man mediterar, eller videon? Den gula bilden är fascinerande att sitta och glo på men jag skulle aldrig kunna komma ihåg hur den såg ut.

  Du ser va…inte ett rätt nånstans. 🙂

  • Sam Zodiac skriver:

   All meditation måste inte nödvändigtvis ske med slutna ögon, Amlor! 😀
   Den där spikmattan jag köpt på Tradera (och som aldrig kommer nån gång för att DHL:s servar strulat, grrr..!) har ett yantra på baksidan och vissa försäljare rekommenderar att man hänger upp mattan i ögonhöjd, fixerar yantrat och meddar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s