Rött kött ökar dödligheten!

Bad news för charkuteribranchen- rött kött ökar dödligheten visar nya rön från USA!

Äldre människor som äter mycket rött kött och processade köttprodukter löper en ökad risk att dö i hjärtsjukdomar och cancer.
Det visar den största studien hittills om de långsiktiga effekterna av att äta rött kött.

Omkring en halv miljon amerikanska kvinnor och män har ingått i studien, som pågått i tio år och nu publiceras i tidskriften Archives of Internal Medicine, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Klicka på övre bilden för att läsa hela storyn från nyhetskanalen.se!

Dags att förse även charkvaror med varningstext? :lol:

Dags att förse även charkvaror med varningstext? 😆

Klicka på nedre bilden för att läsa BBC:s version av nyheten!

Läs även andra blivande vegetarian- (?) bloggares åsikter om , , , , , , ,

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Det här inlägget postades i 2000-tal, Allmänbildning, BBC, Djur, Forskning, Forskning och Framsteg, Journalistik, Kommers, Livsmedel, Mat, Media, Medicin, Nyheter, Nyhetskanalen.se, Opinionsbildning, Photoshop, Statistik, Teorier, Tester, USA, Utbildning, Vardag, Vegetarianism, Vetenskap och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Rött kött ökar dödligheten!

 1. Wendla skriver:

  Undrar om det finns någonting man kan äta som inte ökar risken för cancer?! Det kommer ju varningsrapporter om det mesta.

 2. Lillasyster Kanin skriver:

  Frågan är kanske hur länge det är denna studie som gäller.
  Idag blev det ju plötsligt en kovändning vad gäller solning. Under flera år har det varit farligt att sola men nu är det tydligen farligare att inte sola.
  Lagom är bäst, passar nog på både kött och solning.
  Personligen blir jag inte direkt frestad av bilden (lite för rött för min smak) så det får nog bli något annat till lunch, en saftig morot kanske 🙂

 3. Sam Zodiac skriver:

  Så sant, så sant, Wendlish! Men tänk om det är så, då? Att det mesta vi stoppar i oss är mer eller mindre ohälsosamt?
  En agrart intresserad polare till mig (av gammal bondesläkt här på ön) brukar dystert profetera om att Sverige snart förvandlas till ”en kemisk öken” 😆

  Hoppas han har fel! Vi får räkna med Moder Jords fenomenala återhämtningsförmåga och börja inse att vi själva är celler i organismen Jorden! Och handla därefter! Nägot annat gives icke, som det heter. 😀

 4. Sam Zodiac skriver:

  Solningen kan jag köpa rakt av! Verkar logiskt att den stora varma motorn i värt solsystem skulle ha en OK inverkan på oss, hehe..

  Det röda köttet, däremot, är en något annan femma. För att komma åt det måste man döda djur, vars enda existensberättigande sett ur producenters och konsumenters synvinkel är att de utgör föda åt oss.
  Lite respektlöst mot idén med Livet, tycker jag!

  Dessutom tror jag inte att vi människor är fysiskt skapta till köttätare. Åtminstone inte primärt.

  Ja, moroten är ju bara orange, Lillasyster Kanin, inte röd! 😉

  Dessutom diggar ju vi med kanininslag morötter, haha..
  (Jag är född i Kaninens år, enligt asiatisk astrologi) 🙂

 5. Wendla skriver:

  Är du vegetarian? Resonerar du på samma vis som ovan när det gäller fisk och skaldjur också? Använder du någon skinnjacka eller skor av skinn? Lite nyfiken bara, så att ditt resonemang inte faller helt. ;0)
  Ha det så himla bra

 6. agapanthus skriver:

  Förvånat läser jag din kommentar!? Som Wendla mycket riktigt skriver, skinnjacka, skor, skaldjur, fisk?? Visst var det ett par veckor sen vi sågs men…..

 7. Sam Zodiac skriver:

  Wendlish och Agapantgus:
  Haha… Jag har aldrig påstått att jag har embarkerat på den veganska skutan, eller hur? Jag har bara delat med mig av mina aktuella tankegångar.
  Sen får vi se vad det resulterar i. Om något. 😀

 8. agapanthus skriver:

  Aha! Det var det du menade med ”och handla därefter” 😉

 9. Sam Zodiac skriver:

  Ja visst! Om vi inte inser att vi är celler i organismen Jorden…etc, och även handlar i linje med denna insikt, så lär det väl inte dröja länge innan hela skiten brakar ihop?! Eller vad tror du..? 😆

 10. madonnan skriver:

  Haha, här kommer en demivegetarian och läser intresserat era kommentarer 😆 Jag tror att det finns olika anledningar till att man väljer att utesluta kött eller t o m fisk, skaldjur, etc ur kosten.

  En del gör det nog pga att de värnar om djuren och då kan ju syntetiskt skinn bli aktuellt 😀 Andra kanske väljer sin nya mathållning pga av att de tänker ur miljö- eller hälsosynpunkt och så finns det de som bara inte k a n äta kött för att det är djur…som jag. Även om jag tycker synd om djuren också, förstås! Ändå har jag både skinnjacka och skinnskor (som fastnar i cykelpedaler, visserligen…). En liten bit på väg känns det ändå som – även för djurens skull 😛

  Men Fisk är gott!

  Ha det fint allihopa 😉

 11. agapanthus skriver:

  Jag tror faktisk att vi visst är skapta till köttätare, i a f historiskt. Vi behöver proteinerna som finns i kött och det ända sättet att få i sig samma mängd proteinerna är att äta stora mängder alger. Vilket naturligtvis lär ha varit svårt på nordliga breddgrader innan folk började förflytta sig över kontinenterna. I dagens läge kan vi ju få i oss proteinerna och välja om vi vill vara veg. Protesterade egentligen bara mot ditt sätt att moralisera saken. Som att tro på bibeln men att inte följa den. 😉

 12. Sam Zodiac skriver:

  Vore vi rovdjur, så skulle vi ha huggtänder istället för de molarer vi har. Vore vi skapta att äta kött, skulle vi ha cirka tre meter tarm i kroppen istället för 12. Nu hinner köttet ruttna innan det passerat kroppen! Vi är allätare, visst! Men inte i första hand köttätare, efter vad jag kan förstå.

  Vadå moralisera? Jag har antagligen lika svårt att överge gamla inkörda program som vem som helst, men man måste ju i rimlighetens namn få börja med att formulera de nya insikter man kommit fram till, innan någon kräver att man ska tillämpa dem helt och fullt och 100%-igt konsekvent?
  Det jag ”moraliserar” över, skulle i så fall vara att mänskligheten är så djävla dålig på att se sin egen roll i det stora ekologiska sambandet och att vår girighet förblindar oss totalt och att den i sin förlängning utgör ett hot mot hela planeten!
  Så kångt är du väl i a f med i resonemanget, eller hur…? 😀

  För övrigt håller jag med Madonnan om att fisk är gott! 🙂 Och om jag skulle vara tvungen att avliva ett djur för min överlevnads skull, så tar jag hellre en fisk av daga än en kalv, om du förstår vad jag menar? 😆

 13. Helena skriver:

  Intressanta funderingar!
  Jag är allätare och vissa dagar äter jag vegetariskt men ibland känner jag att min kropp behöver animaliskt protein, kan det var som med allt annnat att vi behöver olika kost, tänker då på att äta efter blodgruppen. Jag är blodgrupp O och enligt den boken om jag fattat det hela rätt så är vi jägare och de som behöver rött kött…
  Jag är förövrigt sockerberoende och tänk om människor var mer medveten om vad socker och sötningsmedel gör med våra kroppar, skulle socker upptäckas idag skulle det klassas som narkotika.
  Tyvärr så kan man inte vara sockerberoende i sverige, för det ligger för mycket pengar i den industrin och det är helt lagligt att proppa våra barn fulla med detta ”gift”. Tack och lov börjar det komma forskning som bekräftar att t.ex människor med adhd ska vara försiktig med sockerkonsumtionen. Det finns oxå studier som visar på att våran ökade konsumtion av sötninsmedel kan ha samband med t.ex ökningen av lever cancer, eftersom detta är syntetiska medel så vet inte levern hur den ska hantera dessa.

 14. wendla skriver:

  Jag är helt inne på Agapanthus linje. Förresten vet du väl att alla fiskeodlingar och jätteräkodlingar är enormt skadliga för miljön? Fast du kanske fiskar din egen fisk och kanske ser du även då till att släppa tillbaka honorna med rom. ;0)Är en fisk mindre värd än en kalv?

 15. Sam Zodiac skriver:

  Helena:
  Jag är också blodgrupp O och följaktligen ”jägare”, vilket ju gör det än svårare att inta en strikt vegetarisk inställning till kostfrågan! 😀

  Även jag är sockerkonsument av stora format. Folk brukar aningen spydigt undra om jag tar kaffe till sockret eller vice versa, hehe…
  Och eftersom jag dessutom begåvats med en ADHD-diagnos, så ligger jag alltså pyrt till, eller…?

  Wendlish:
  Vilken linje är det? Protestlinjen? 😉
  Jodå, jag har hört det där, men vem blir förvånad?
  Det handlar inte om värdet. Men medan en kalvs ögon är betydligt mera själfulla, ser fiskens ögon inte ut att vara det. Därför är det (åtminstone för mig) lättare att dräpa dessa arma djur än däggdjur.
  Min gamle astropolare Gabriel Masell, han som förutsåg Ola Ullstens avgång på TV en gång i tiden, (salig i åminnelse) påstod att fiskarna saknar själ och har kroppen direkt kopplad till anden! 😀
  Nästan så att jag är benägen att tro honom.

 16. agapanthus skriver:

  Protestlinje? Råkar bara veta lite om näringslära. Och jag skulle inte vilja påstå att kalven ögon är mer själfulla än en fisk.

 17. Sam Zodiac skriver:

  Haha…det där tog skruv, tydligen! 😆
  Ja, jag menar att ni tycks protestera mot mina påståenden i den här frågan, nästan oavsett vad jag kommer med. Senaste exemplet är väl ganska talande?
  Du menar alltså att du inte ser någon större skillnad på ett rådjurs uttryck i ögonen och en abborres? Har jag förstått saken rätt…?

 18. Helena skriver:

  Det finn lycliga själar som inte drar igång på socker precis som det finns de som kan dricka alkohol utan att bli alkoholister. Sockerberoende är jämnställt med alkoholism eftersom det är samma signalsubstanser som pelar ur. Och det är skillnad på att vara storkonsument och sockerberoende.
  Jag håller med dig vad gäller adhd, jag har ett barn som är i gränslandet vad gäller adhd och jag tycker inte att det är ett handikapp utan snarare en gåva, så ser jag även på mitt sockerberoende det har lärt mig ofantligt mycket om mig själv.

 19. Sam Zodiac skriver:

  Att lära sig något av det Livet lägger i ens väg, måste vara i särklass bästa sättet att handskas med vara vad det vara månde!

  Vad har du lärt dig om dig själv till följd av ditt sockerberoende, menar du?

  Och varför ser du ditt barns tangerade ADHD som en gåva?

 20. Helena skriver:

  Jag har lärt mig att varje dag göra ett aktivt val att leva och inte överleva att känna känslor utan att behöva döva dem och vara avstängd. Vad gäller min son så vet jag inte om jag hjälper honom om jag ser adhd som ett handikapp, det gäller att se möjligheterna istället, han är en mycket känslomässig 12åring, han är mycket klok precis som andra barn, han behöver lära sig strukturera upp dagarna och förstå hur han fungerar, jag tror på att se saker positivt även om det är jobbiga saker för lägga negativ energi i det gör ju inte saken bättre, eller…

  • Sam Zodiac skriver:

   Helena:
   Det är en viss skillnad på att leva och bara överleva, ja! Fast jag är inte helt säker på att folk i gemen är klara över det. 😀

   Liksom de flesta med s k bokstavsdiagnoser, så är nog även ADHD-folket (som jag enligt en psykologisk test anses ha kvalificerat mig in i 🙂 ) specialbegåvade inom vissa fält, även om de kan vara underpresterande på andra.

   Nej Helena, det göt definitivt inte saken bättre att lägga negativ energi på saker! Snarare tvärtom! 😆

   Ha det fint!

 21. hasse nilsson skriver:

  Synd att det inte är en kritisk studie med bra källor. Däremot så är det inte det röda köttet som dödar utan det är nitritsaltet. Kolla upp det. Så har jag gjort er alla en tjänst : )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s