Morronpigga Märthas Café

Hit kommer hantverkare och andra fikasugna i en jämn ström

Hit kommer hantverkare och andra fikasugna i en jämn ström

Skulle du någon gång befinna dig i den situationen att du anlänt till Visby mycket tidigt på morgonen och i stort sett inget försäljningsställe i stan har öppnat än, så är detta platsen dit du bör bege dig- Märthas Café på Öster! Caféet öppnar redan kl 06.00!

En fika inklusive påtår kostar 20 spänn, vilket kanske i och för sig inte är så upseendeväckande billigt, men om man dessutom får ta för sig av gårdagens bröd (som fortfarande är förhållandevis färskt), hamnar saken genast i ett annat läge! Så här såg det ut på den fronten nar jag besökte Märhtas Café härom dagen:

Marsipan- och jordgubbstårta, semlor och kanelbullar-bara att ta för sig!

Marsipan- och jordgubbstårta, semlor och kanelbullar-bara att ta för sig!

Jag hade haft förhoppningar om  att gårdagens bröd skulle säljas till kraftigt reducerat pris, men knappast förväntat mig att bli bjuden på det! 🙂
Men självfallet var det en trevlig överraskning, vilket även damen före mig i kön tyckte. När hon insåg att caféet helt enkelt skänkte det dagsgamla brödet till hugade gäster, var hon inte sen att också ta sig en kanelbulle till morgonfikat!
Men såväl jag som hon såg lite klentrogna ut, så  expediten fick upprepa en gång till att:
-Det är bara att ta för sig!
Man är ju liksom lite ovan vid att näringsidkare i dagens svenska samhälle skänker bort något, istället försöker de att sälja det så dyrt som möjligt! 😀

Min slutliga selektion. Jordgubbs- och marsipantårta. På fastande mage! :lol:

Min slutliga selektion. Jordgubbs- och marsipantårta. På fastande mage! 😆

Men vem vet? Kanske detta i själva verket är ett genialiskt drag från Märtha? Dels får ju kunderna klart för sig att även dagsgammalt bröd från kondiset smakar alldeles utmärkt. Alltså torde det färska vara ännu bättre! Dels uppfattar man i egenskap av gäst erbjudandet om det kostnadsfria fikabrödet som en flott och ovanlig positiv gest. Och kanske är det just därför caféet under de 20 år som det ( 7 juni i år) varit öppet, blivit ett av Visbys i särklass populäraste fikaställen? Det ligger inrymt i vad som från början förefaller varit en vanlig villa vid utkanten av torget vid Östercentrum i Visby. Den egentliga Caféverksamheten (försäljning av fika och bröd) bedrivs i undervåningen. De gäster som vill, kan emellertid gå en trappa upp och avnjuta fikastunden där, om de så önskar.
Faktum är att jag och mitt ex Agapanthus frekventerade stället redan för c:a 13 år sedan, då vi bodde i Själsö, norr om Visby. Så när Märtha nu får se mig, spricker hon upp i ett igenkännande leende. 😀 Jag var ju med från starten, typ!
Enda egentliga konkurrenten är, såvitt jag förstår, konditoriet/caféet Siesta, som ligger mitt mellan Systemet och Apoteket (låter som ett centralt läge, va? 😀 ), ett stenkast från Märthas.

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i 1990-tal, 2000-tal, Agapanthus, Allmänbildning, Annonser, Bakverk, Drömtårta, Drycker, Egoorienterat, Gotland, Jubiléer, Kaffe, Kommers, Livet, Livsmedel, Nostalgi, Pengar, Reklam, Resor, Svenska städer, Turism, Vardag, Vänner, Visby. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Morronpigga Märthas Café

 1. indian peter skriver:

  ÄÄÄ vafan!?

  Nu blir jag lite sotis, bakelse till frulle det är ju världens bästa frukost. den där rosa saken såg smarrig ut. Jag hade nog smetat i mig en bit prinsesstårta också, Smask!

  Stjärthas (oops) märthas cafè är faktiskt ett trevligt fik, där har åtskilliga koppar kaffe slunkit ner.

  Hoppas allt e bra, så syns vi på fredag din gottegris 😉

  • Sam Zodiac skriver:

   Jaa…(smack!) den var jättegod! 😆
   Hade några ”vissna löv”med ett välsmakande gult bär i mitten som tillbehör!
   Hade ett riktigt fancy name, också! Dessvärre var bakelsens namn så långt och elegant att jag glömt det, hehe…
   Men en jourdgubbsbakelse är det i a f! 😀

 2. Znogge skriver:

  Synnerligen prisvärt skulle jag vilja säga!

 3. agapanthus skriver:

  Jordgubbsbakelsen ser ut som en Napoleonbakelse och då är det hallonsylt 🙂 Bäret är gissningsvis en Physalis och Märthas café borde ju rimligen funnits i över 10 år, för jag minns att jag satt där när jag väntade 13, snart 14, eller hur? 😀

  Stämmer bra, det! Det var jag som missuppfattade saken. Märthas Café har varit igång i 2 0 år i juni, inte 10! Snackade med Märtha igen och fick klarhet i saken senast jag var där. 🙂

  • Sam Zodiac skriver:

   Nä, nå’n Napoleonbakelse var det inte; jag frågade och Märtha fick bege sig in i bageriets bakre regioner för att kolla vad det stod för namn på receptet 🙂
   Jaså; bäret heter Physalis?
   Ja, visst låter det skumt? Tycker också att det funnits längre! Jag frågade för säkerhets skull; -10 år i juni? och Märtha bekräftade. Men kanske hon inte blev oficiell ägare till stället förrän för 10 år sedan? Får kolla upp lite närmare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s