Vågar du…

…lira Memory med en schimpans? Om det handlar om att minnas sifferserier som framskymtat under bråkdelen av en sekund, så kommer apan att slå dig med hästlängder!

Vid ett experimentet gjort vid universitetet i Kyoto i Japan (redan 2007, faktiskt, så det här är egentligen en gammal nyhet! 🙂 ) visade det sig att apornas förmåga att memorera sifferserier vida översteg de japanska collagestudenter de ”tävlade emot”. Resultatet ses som sensationellt.
När siffrorna visades för den duktigaste schimpansen Ayumu under fyra tiondelar av en sekund valde hon rätt sifferordning i 80 procent av försöken.

– Det finns fortfarande många människor, inklusive biologer, som tror att människan är överlägsen schimpanser i alla kognitiva funktioner. Men här visar vi för första gången att unga schimpanser har en extraordinär minneskapacitet för att ordna siffror, säger Tetsuro Matsuzawa vid universitetet i Kyoto i ett pressmeddelande.

-Vi hade nog tidigare samma minnesförmåga som schimpanserna. Men den försvann under evolutionens gång för att ge plats i hjärnan för språkfunktioner, tror Tetsuro Matsuzawa enligt AP.

När siffrorna visades för den duktigaste schimpansen Ayumu (den på bilden) under fyra tiondelar av en sekund valde hon rätt sifferordning i 80 procent av försöken. Studenterna fick bara en genomsnittlig träffsäkerhet på 40 procent.

Läs hela storyn på

Redan den 7 dec 2007 skrev NyTekniks Jan Melin om det här!

Redan den 7 dec 2007 skrev NyTekniks Jan Melin om det här!

Och testa din förmåga mot schimpanserna här!

Läs även andra minnesgoda (?) bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Det här inlägget postades i 2000-tal, Allmänbildning, Apor, Dagens Nyheter, Djur, Experiment, Forskning, Forskning och Framsteg, Hjärnan, Informationsåldern, Japan, Journalistik, Kuriosa, Kyoto, Livet, Media, Naturen, Nyheter, NyTeknik, Perception, Psykologi, Rekord, Spel, Teknologi, Teorier, Tidningar, Tidskrifter, TV, Varseblivning, Vetenskap, Zoologi och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Vågar du…

 1. Magnus skriver:

  Här kan man testa sig själv

  http://www.chimp-test.com/

  Jag gjorde siten för drygt ett år sedan. Nu klarar jag 10 siffror i ca 50% av försöken.

  Magnus

  • Sam Zodiac skriver:

   Cool stuff, Magnus. Ska genast göra ett inlägg där jag länkar till din site! Men lite bekymrande att inte Madonnan lyckades fylla i sina nuffror. Får kolla själv först innan jag lägger ut den.
   Tack för tipset i a f!
   Ha det!

 2. madonnan skriver:

  Apspännande, ju! Kan nämna att jag, tro’t eller ej, på kort tid lyckades memorera uppemot 30 siffror en gång på LHS. Övriga undrade hur jag gjorde och det var väl ngn slags struktur i tänket…tror jag. 😀

  Ska gå in på Magnus länk här ovan.

  Och ja, jag tror att de är smarta på många sätt de fina schimpanserna!

  Ha en bra dag, Sam!

  • Sam Zodiac skriver:

   Se där ja, lite Rainman är det alltså över dig, trots allt! 😉
   Ja, om bara 4% av Jordens befolkning har din personlighetstyp enligt Meyer-Briggs-skalan, så…

   Ha en riktigt bra dag själv, Madonnan! 🙂

 3. madonnan skriver:

  Det hade nog kunnat vara en utmaning, men det hände inget när jag försökte skriva i de siffror jag hade sett… :/

 4. Magnus skriver:

  Madonnan, jag antar att hon menar att det inte gick att klicka på siffrorna, för det är ju inte meningen att man ska skriva in dem, för då vore det ju ingen konst. 🙂

  Jag har testat nu igen och det fungerar för mig. För att det ska fungera måste man ha javaskript påslaget. Sedan ska jag erkänna att jag inte testat siten på alla webbläsare, men den ska fungera på IE, Firefox, Opera och jag tror Safari om jag minns rätt.

 5. Magnus skriver:

  Jag menar förstås ”Jag antar att du …”

  Nu har jag förresten bytt ut videon till en youtube-variant, ifall någon hade problem med den, så kanske detta fungerar bättre.

  Jag gjorde själv min första YouTube video här om dagen, det har inte med det här att göra men vill gärna berätta ändå. Jag fick tips om en ganska cool sida på nätet xtranormal.com där man lätt kan göra animerad film.

  Här är en som jag gjorde mest för att prova

  The Higgs Particle Adventure

  http://www.youtube.com/watch?v=wLoohCSkZ0E

  Det är meningen att den ska ha en fortsättning, men har inte haft tid att göra det än.

 6. Sam Zodiac skriver:

  OK, jag fick visserligen inte förra Check the Chimp-länken att funka, men nu ska det nog gå bättre!
  Däremot funkade Check Yourself-länken, så efter lite inledande problem (har Merkurius i Tjuren/Oxen, så jag kan vara lite trög ibland 🙂 )så fick jag till en fullträff! (Därav bananen).

  Ska också kolla in din nya länk. Kul! Tack för tipset!

 7. Znogge skriver:

  Spännande! Frågan är hur många jag klarar… Vem man ska jämföra sig med 😉

 8. Sam Zodiac skriver:

  Tja, du kan ju alltid jämföra dig med mig; jag klarade

  alla nio på tredje eller fjärde försöket. 😆

  Fast innan gick det helknackigt och jag kan inte helt

  frigöra mig från misstanken att jag hade tur med den

  slumpvisa utplaceringen av nuffrorna. Det var lätt att

  minnas det sätt på vilket de låg.

 9. Magnus skriver:

  Den japanska minneschimpen Ayumu är med på TV ikväll, fredag, tillsammans med den språkkunnige bonobon Kanzi och den verktygstillverkande kråkan Betty.
  – ”På resa med Homo Sapiens” 20.30 på Kunskapskanalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s