Ditt fingeravtryck, tack!

Dina fingeravtryck kommer snart att återfinnas inuti ditt pass!
EU tar ytterligare ett steg mot att introducera pass baserade på biometrisk teknologi. I februari förra året fastställdes tekniska specifikationer för hur ansiktsform ska anges. EU ställer nu krav på att medlemsländerna ska införa fingeravtryck i sina pass. Biometriska kännetecken innebär att vissa unika personliga drag beskrivs i en elektronisk kod som kan lagras i ett datachip.

Ska du ha ett pass så får du dakta dig!

Ska du ha ett pass så får du dakta* dig!

Tekniken ska förhindra förfalskning och stärka möjligheten att kontrollera att passets innehavare verkligen är den som passet har utfärdats till. När tillämpningsbestämmelserna är på plats har medlemsländerna 36 månader på sig att göra de nödvändiga förberedelserna. Pass försedda med fingeravtryck ska därmed börja utfärdas senast 28 juni 2009. Reglerna ska inte gälla nationella ID-kort.

Texten saxad ur tidskriften

http://www.nyteknik.se/

*Att ”bli daktad” innebär att polisen dokumenterar ens totala identitet i ett särskilt register. Daktyloskopi är läran om fingeravtryck. Ordet kommer av grekiskans daktylos som betyder finger och efterleden -skopia som innebär betraktande.

Läs även andra daktade (?) bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Det här inlägget postades i 2000-tal, Allmänbildning, Debatt, Forskning, Informationsåldern, Journalistik, Juridik, Kontrollsamhället, Lagar, Livet, Media, Nyheter, NyTeknik, Opinionsbildning, Teknologi, Tidskrifter, Uppfinningar, Vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s