KyrkShiva

Shiva och Moses i Tottarps kyrka

Shiva och Moses i Tottarps kyrka

Till mångas förvåning har bilder av den indiske guden Shiva påträffats i skånska kyrkor! 🙂
Förklaringen till detta ekumeniska fenomen ges i en notis i tidningen Forskning & Framsteg.
Om du klickar på bilden av Moses och Shiva här ovan,
kan du läsa storyn av Henrik Höjer
i dess originaltappning.

I flera altarmålningar i skånska kyrkor har man hittat avbildningar av guden Shiva, som enligt den hinduiska tron är den viktigaste guden. Shiva både skapar och förstör världen.

Altarmålningarna är från 1890-talet och har hittats i bl a Tottarps, Knästorps och Bjällerups kyrkor. Förklaringen är att de målades av en konstnär som också var en av grundarna av den teosofiska logen i Lund, enligt Ivan Pfeifer, amatörforskare och författare, som gjorde fyndet.

– Det mest förbluffande är att ingen på över hundra år har upptäckt eller reagerat på dessa Shivafigurer, säger Ivan Pfeifer. Han menar att konstnären var teosofen Fredrik Krebs som smög in bilden av guden Shiva i bilder av Moses. Krebs utnyttjade människans inlärda associationsbanor. De flesta förknippar Moses med lagtavlor och den brinnande busken. På tavlan är dock den brinnande busken utbytt mot Shiva som återföds ur elden. På så sätt lurades betraktarens ögon.

Shivagestalten i Tottarps kyrka håller också ett krucifix i handen. Runt halsen bär han också ett radband. Dessa element symboliserar teosofins önskan om att förena alla religioner.

Teosofi är en new age-betonad tankeriktning som var populär vid förra sekelskiftet och som var intresserad av oförklarade naturlagar och förborgade krafter hos människan. Antroposofin har sitt ursprung i denna rörelse.

Också det allmänna samhällsintresset för hinduismen var stort vid denna tid. Den indoeuropeiska språkgemenskapen diskuterades livligt, och vid många universitet undervisade och forskade man i sanskrit, det fornindiska språket.

Läs även andra ekumeniska (?) bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , Henrik Höjer

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i 1800-tal, 2000-tal, Allmänbildning, Filosofi, Forskning, Forskning och Framsteg, Hinduism, Konst, Kristendom, Kultur, Kuriosa, Livet, Livsåskådning, Måleri, Mindblowing, Moses, Mytologi, New Age, Skåne, Sverige, Symboler, Teologi, Teorier, Världsreligioner och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s