Burkini o finanssmälta = nysvenska

Är det här en burkini, tro..? :D

Är det här en burkini, tro..? 😀

BURKINI och FINANSSMÄLTA- där har vi tydligen två av svenska språkets nykomlingar, enligt Språkrådet.
Tja, varför inte? Orden är ju i a f talande! 🙂
Burkinin är en baddräkt för muslimska kvinnor och finanssmälta är ett uttryck för totalt ekonomiskt sammanbrott. Inga problem att förstå det. Och att BLOGGBÄVNING är något som skapar våldsam turbulens i bloggosfären samt förser den med bloggmaterial, det hajar jag också.
Men KALSONGBADARE, ett annat av årets nya ord, kan ju i förstone associeras till någon av manligt kön som badar i kalsongerna i brist på badkläder, men så är det visst inte alls! Tvärtom tycks begreppet gälla unga män som för säkerhets skull behåller kalsongerna på under sina badshorts!! o:)

Mer nya ord hittar du t ex på DN. Klicka på burkinibruden, bara! 🙂

Om Sam Zodiac

Jag är 64 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Storstockholm sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i närbelägna Gamla Stan med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Det här inlägget postades i 2000-tal, Allmänbildning, Kultur, Kuriosa, Underhållning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Burkini o finanssmälta = nysvenska

 1. madonnan skriver:

  Roligt att språk utvecklas hela tiden; samtidigt som jag tycker att det är bra att bevara mycket av det gamla också. Hur nu det går ihop? Försöker att lägga till ett ”att” efter t ex kommer och tycker…vet att vi pratade om det när jag läste svenska på universitetet. Spännande är det i alla fall att få vara med i alla förändringar, eller hur?!

  Jag minns förresten att jag nyligen skrev om burkinin i min Ab-blogg.

  Ha ett riktigt Gott Nytt År! 🙂

 2. Sam Zodiac skriver:

  Jo, visst tycker jag att det är spännande att svenskan är

  ett levande språk som förändras kontinuerligt!

  Ditt burkini-inlägg tycks jag emellertid ha missat. Kan

  ha att göra med att jag varit utan uppkoppling länge och

  väl, kanske?

  Ett riktigt Gott Nytt År till dig också, madonnan! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s