Musiknostalgi förra helgen- Dag Vag

Stig Vig ur tiden

Idag nåddes jag via exets Facebooksida av den trista nyheten (i alla fall för oss som trampar kvar här i Jämmerdalen) att Stig Vig/Per Odeltorp gått ur tiden i en ålder av 63 bast. Hedrar honom med en reprisinlägg som berättar om mitt enda möte med den eminente, legendariske ledsångaren/basisten i Dag Vag.
R.I.P. Stickan!

Dag Vag av 2009 års tappning. Bilden tagen från gruppens hemsida.
Dag Vag i 2009 års tappning. Bilden tagen från gruppens hemsida.

Jag fick veta genom min polare Jari att Dag Vag spelade på en krog med det norskt klingande namnet Akkurat på Hornsgatan några hundra meter från Slussen i helgen. Så jag, som aldrig tidigare sett en livekonsert med bandet, beslöt mig förstås att också kolla in dem där, eftersom jag för tillfället befann mig i stan!
Jag anlände i god tid och tillbringade en del av väntetiden med att småprata med en kedjerökande Stig Vig, som i snabb takt reducerade antalet tillsatsfria cigaretter i ett Camel Light-paket.

Solteckengissning
-Är du nervös, eller vad är det frågan om? sporde jag när han fiskade upp ytterligare knaster ur Camelpaketet. Stickan mumlade något ohörbart.
-Vilken tid på året är du född? undrade jag.
-Hösten. svarade han.
-Vilket tecken?
-Du får gissa!

Ingen nervös Jungfru
-Tja, om du är så nervöst lagd, så torde du väl vara Jungfru, skrattade jag.
-Nej, jag är inte speciellt nervös. Brukar röka så här ändå inför ett gig. Försök igen.
Jag betraktade honom lite mer ingående. Åren hade satt sina spår, men så är jag ju själv knappast någon ungdom längre! 🙂
Han såg en smula ”oxig” ut, men Tjuren eller Oxen är ju född på vårsidan, så alltså måste det vara tecknet mitt emot, d v s Skorpionen, som gav reflexverkan, tänkte jag. Minsann! Hade han inte ganska tvärt nedåtgående vinklar i ögonvrårna, också?
-Skorpion? försökte jag.

Stig Vig a k a Per Odeltorp leker tittut...

Stickan nickade bekräftande och tillbringade någon minut med att larva sig och försvåra mitt mobilfotande genom att hålla för merparten av ansiktet. Som om jag inte skulle ha tillräckliga problem redan med de så usla ljusförhållandena som rådde under Akkurats utskjutande tak! Därefter återvände han in för att fortsätta med soundchecken, eller vad de nu höll på med på scenen.

Gyllene Skorpion
När konserten väl sparkade igång, såg jag att Stig Vigs lädergitarrband hade en stor, gyllene skorpion ingraverad och kom då ihåg att jag sett det förr, men att det fallit mig ur minnet.
Jag satt bara tre-fyra meter från scenen, så bastonerna slog in i kroppen på ett mycket behagligt sätt. 🙂 Efter en något trevande inledning kom bandets eminenta musiker igång ordentligt. Tage Dirty hamrade taktfast på bakom trummorna, Stig Vig skötte mestadels sången, med undantag för de fåtaliga låtar som Beno Zenos sonora vokalstämma gjorde sig hörd, som t ex i låten Om Döden.

omdöden

Zilverzurfarn bor tydligen i Portugal nuförtiden och kan inte rimligen förväntas åka hem till Svedala varenda gång bandet har ett gig, vilket tydligen sker ganska ofta. År 2008 spelar Dag Vag live lika ofta som i början på 1980-talet, enligt Wikipedia(!). Zilverzurfarn har i 2008 års tappning av bandet ersatts av en yngre, talangfull förmåga som hade begåvats med Dag Vag-namnet Teka Pukk.

Janne Schaffer-varning
Honom var det nästan lite Janne Schaffer-varning på, med avseende på hans oerhört koncentrerade mimik, om än inte sättet att traktera gitarren på. Hans tunga var visserligen inte riktigt lika aktiv under spelningen som Schaffers brukar vara. Han såg dock ut att befinna sig i lätt trans under hela konserten och när han kom loss riktigt ordentligt i ett gitarrsolo under fjärde eller femte låten för kvällen, såg jag hur ett lyckligt småleende lekte i Stickans mungipor.

Inropningar
När andra setet var slut, blev bandet förstås inropat av den entusiastiska publiken, varav flera häpet hade konstaterat att Dag Vag tydligen fortfarande var aktiva och helt enkelt slunkit in på den entrébefriade krogen, tagit ett stop öl och diggat musiken.
Jag hörde kännarna kommentera bakom mig: -Nu kör dom den här låten och sen lägger dom av. Brukar vara så.

Extrabjudning
Men till ”kännarnas” stora förvåning blev det inte alls så! Bandet hade så kul och var på ett så’nt strålande spelhumör att de fortsatte med ena låten efter den andra, så att jag faktiskt smög iväg innan sista tonen på konserten klingat ut, följande en intuitiv impuls.
Det medförde att jag hade världens flyt med T-banan och steg in i polarns lägenhet vid Odenplan bara en kvart senare 🙂

Jag vill inte trötta dig, kära/e läsare, med en upprabbling av vad vi fick höra ur Dag Vags repertoar under kvällen, men nämnas kan i alla fall hits som Vagördudå?/Många Gånger, Ogräset/Låt Det Komma Ut, Musik (Musik, musik..) Bullen (Ge Bullen ett ben!..), Dimman, Tjockhult, Dansar Med Mej Själv, Mot Solen m fl. Du som är intresserad av hela låtlistan, hittar den här.

Jag har naturligtvis inget annat val än att döpa den här usla mobilbilden till Dimman, efter en av gruppens största hits. 🙂 Blev lovad utsökta konsertbilder av en genomtrevlig bordsgranne med en Canon systemkamera, men han blev tydligen lite överförfriskad eller nåt, och har kanske sumpat min e-postadress, för några bilder har jag inte sett till än. 😦

dv2005

Så här såg de i alla fall ut för sju år sedan på Göteborgkalaset den 6 augusti 2005 i Göteborg.

(Foto: Hans Bergström)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i "Transkontinental Rockreggae", 1980-tal, 2000-tal, Allmänbildning, Astrologi, Biografi, Egoorienterat, Foto, Journalistik, Kultur, Kuriosa, Media, Mobilbilder, Musik, Musikhistoria, Nostalgi, Reggae, Resor, Restaurang, Rock, Stockholm, Svensk rock, Symboler, Tobak, Underhållning, Vasastan, Wikipedia och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Musiknostalgi förra helgen- Dag Vag

 1. madonnan skriver:

  Vad roligt att få se dem där, jag hörde talas om det själv men kunde inte gå. Synd. Vilka fina bilder, jag tycker den där han håller för ansiktet var bäst 🙂

  Fantastiskt att kunna lista ut att han var Skorpion, inte visste jag att man kan se på utseendet… Hur ser en fisk ut; finns speciella kännetecken för det stjärntecknet, tro?

  Ha en bra kväll.

 2. Sam Zodiac skriver:

  Tja…drömmande ögon och ett smått förvirrat beteende,

  kanske..? 😉

  Skojar mest, men faktum är att just Fiskarnas tecken

  anses vara det svåraste av alla att gissa rätt på! Det är

  nästan så att man kan utfärda kameleontvarning på dem,

  haha…

  En gång läste jag följande råd i någon publikation

  (minns inte vilken): ”Om du inte kan komma på vilket

  tecken du ska gissa på: gissa Fiskarna!”

  Ha en fin kväll du också, madonnan!

 3. Maria skriver:

  Oj, de har blivit gamla nu… Bara jag som fortfarande är ung och oförstörd medan min ungdoms hjältar gubbar till sig. 🙂
  Vad kul att de ännu orkar!
  Jag måste ta mig i kragen även jag och söka upp en spelning till sommaren

 4. Pingback: Senkommet apropå… « Sam Zodiac’s Blogg II

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s