Indiska gudar- Lakshmi

Lakshmi: Gudinnan Lakshmi, som ibland också kallas Shri (”Den lyckobringande”), är en av de populäraste gudomligheterna i det hinduiska panteon. Hon förknippas med kvaliteter som fruktbarhet, framgång, lycka, rikedom, välstånd, överflöd och regentskap. Gudinnan är också en modell för den ideala hinduiska hustrun, som ser sin make som en auktoritet, som är uppmärksam på hans önskningar och behov och som dyrkar och tjänar honom.
Lakshmi, ”den lyckobringande”;


Bilden är ett exempel på en vanlig Lakshmiframställning i nutida hinduism. Lägg märke till ikonografiska detaljer som guldet som rinner från gudinnans hand, elefanterna, lotusblomman som gudinnan står på, hennes fyra armar och lotusblommorna hon håller i sina händer. Lotusen är Lakshmis speciella blomma. Ibland kallas Lakshmi till och med ”Lotusen” (Kamala eller Padma). Inom hinduismen är lotusen en symbol för fruktbarhet, renhet och andlig auktoritet. Den ses också som en symbol för karmayoga, dvs handlingar som utförs i gudsmedvetande. Associationerna hör ihop med att lotusblomman vilar på vattenytan utan att smutsas av den dy den växer ur.
Lakshmi tillsammans med Vishnu;
En annan vanlig bild är Lakshmi tillsammans med sin make Narayana (Vishnu). Han ligger utsträckt på den kosmiska ormen Seshanaga och Lakshmi masserar hans fötter. När Lakshmi avbildas ensam har hon oftast fyra armar, men när hon visas tillsammans med Vishnu har hon bara två och avbildas som väsentligt mindre än maken.

Kraft/ Egenskap Attribut Utseende Färddjur
Fruktbarhet, framgång, lycka Lotusblomma, elefanter, guld Fyra armar (om avbildad ensam)


Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i Allmänbildning, Djur, Grafik, Hinduism, Historia, Indien, Kultur, Livsåskådning, Mytologi, Nepal, Religion, Symboler, Teologi, Världsreligioner, Vetenskap och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Indiska gudar- Lakshmi

 1. Mer sånt här njutbart!

  Vet du var man kan få tag på posters i den här stilen via nätet på nåt slags förtroendeingivande vis?

  ha de!

 2. znogge skriver:

  Väldigt vackra bilder och dessutom intressant! Lyckad kombination:-)

 3. Sam Zodiac skriver:

  Birgitta: Kul att du gillar den här typen av hinduisk konst! Jag ska se vad jag kan göra. Annars gör ju

  Indira sina fastlandsturnéer titt som tätt. Kanske hon rentav kommer i närheten av dig?

  Ha det, du oxå! 🙂

  znogge: Tackar! Ja, tycker nog att den här hinduiska bildserien är något av ett lyckokast. Men mycket av materialet är förstås snott från en svensk-indisk propaganda-sajt. 🙂

 4. Har aldrig hört talas om henne. Letade febrilt på nätet men hittade inget.

  Så om du får nys om nåt ställe som har såna här bilder, får du jättgärna höra av dig!

  kram
  🙂

 5. Sam Zodiac skriver:

  Oki, Birgitta; jag hittade den här länken i a f:

  http://www.krishnamedia.org/ImageFolio/ImageFolio.cgi?direct=New_Krishna_Gallery

  Tror du att det kan vara nå’t?

  Kram!

 6. Ylva skriver:

  Vacker bild;)

 7. Sam Zodiac skriver:

  Ylva:
  Ja, eller hur? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s