Dagens indiska gud- Saraswati

saraswati

Saraswati:

Saraswati, kunskapens och vishetens gudinna, hennes attribut markerar att gudinnan hör ihop med lärdom (böcker), konst, stränginstrumentet veena samt religiösa och filosofiska frågor (radbandet). Hennes renhet antyds av den vita sarin, av de lotusblommor som hon står på och av svanen som är hennes följeslagare och riddjur. Inte sällan avbildas hon sittande vid en flod. I den vediska mytologin identifieras hon med Sarasvatifloden.

Saraswati kallas även för;
Brahmi
Bharati
Putkari
Sarada
Vagisvari

Kraft/ Egenskap Attribut Utseende Färddjur
Kunskap och visdom Böcker, veena, radband, konst Klädd i vit sari Svan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i Allmänbildning, Fåglar, Filosofi, Hinduism, Indien, Kultur, Livsåskådning, Musikinstrument, Mytologi, Nepal, Religion, Symboler, Teologi, Världsreligioner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Dagens indiska gud- Saraswati

 1. Jag älskar dom här bilderna! Dels för att dom är lite naivistiska men också för att dom brukar spraka i färgerna och att det inte finns några räta vinklar i dom. Allting bara böljar och är mjukt och inbjudande.

  ha en fin helg!

 2. znogge skriver:

  Och hennes riddjur är Brahmas vildgås som även avbildas som svan eller påfågel! Om jag får tillägga. Religion är bara intressant sedan kan det handla om Jakobs söner eller riddjur. Intressant det med!
  Ha en fortsatt bra helg!

 3. Sam Zodiac skriver:

  Birgitta: Jag håller helt med! På Indiras indiska marknader brukar jag förnya mitt förråd av färgsprakande mytologiska bilder med hinduiska motiv.

  Ha en fin helg, du också!

  znogge: Aha! Så även påfågeln här ovan är en variant av riddjuret? Tack för info! 🙂

  Och jag hoppas att även din helg blir fortsatt fin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s