Nationaldag på Gotska Sandön 3

På sydvästra delen av den stora ön ligger denna stuga, ”Bourgströms” precis vid stranden.
Här har flera kända svenskar bott, bl a Albert Engström.
Albert Engströms dotter Malin var för övrigt gift med Karl Bourgströms son, Bror.
Fyrmästaren Karl Bourgström lät omkring 1900 bygga en jakt- och fiskestuga vid S:t Annae som idag kort och gott kallas ”Bourgströms”. Stugan är känd genom författaren och konstnären Albert Engströms bok ”Gotska Sandön”. I boken finns stugan avtecknad, både utifrån och inifrån och ser idag ut precis som den gjorde då. Inne i stugan finns ett antal dekorationsmålningar på skåpdörrar och lådfronter. Malin var artisten som stod för detta måleri.
Stugan och uthusen byggdes
delvis av strandvirke och vrakgods. Källaren är antagligen en gammal kajuta. Skåp och annat material från båtar har bidragit till inredningen och några av de små fönstren utgörs av gamla båtventiler. Stugan användes som sommarställe fram till 1970 och siste private ägaren var Bourgströms dödsbo. Figuren här under är en träskulptur som bärgats från något skepp.

träskulptur

Vy av stranden från Bourgströms norrut mot Hamnudden.Längs hela den västra stranden ligger det drivved och annat smått o gott

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i 1800-tal, 1900-tal, 2000-tal, Allmänbildning, Arkitektur, Biografi, Bloggning, Bloggosfären, Foto, Gotska Sandön, Grafik, Grannar, Historia, Kultur, Kuriosa, Litteratur, Marint, Måleri, Naturscenerier, Resor, Sommar, Sverige, Vänner och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nationaldag på Gotska Sandön 3

  1. znogge skriver:

    Ett mycket intressant utflyktsmål! Man borde nog ta sig till Gotland vid tillfälle!

  2. Sam Zodiac skriver:

    Ja, som sagt…vi får greja en gruppresa till Sandön för WP-bloggare! Om du och familjen kommer till ön, så bor jag ganska stort, så ni behöver inte ruinera er på hotellrum. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s