Indiska gudar- Ganesha

Ganesha: Kallas även Ganpathy, Ganpati, Ganesh och Gajanana och är son till Shiva och Parvati.
Enligt legenden fick han sitt elefanthuvud efter en incident då Shiva kom hem efter en lång resa. Shiva kände inte igen sin son som under resan vuxit från barn till ung man. I vrede trodde Shiva att han var en älskare till Parvati och högg av hans huvud. När Shiva sedan upptäckte sitt misstag skickade han ut sina tjänare för att hämta det första huvud de kunde finna. Detta råkade sitta på en elefant.
Det är också anledningen till att Ganesha är den gud som fromma hinduer inleder sina bönestunder med Ganesha., Parvati tvingade nämligen Shiva att lova att sonen skulle tillbes först av alla gudar. Kanske som en liten kompensation för att få leva med ett elefanthuvud?
Läs mer om Ganesha (och hans övriga 32 namn) 🙂 här!

Kraft/ Egenskap Attribut Utseende Färddjur
Lycka och välgång Blomhalsband, huvudprydnad Elefantansikte Råtta

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i Allmänbildning, Gudar/Gudinnor, Hinduism, Indien, Kuriosa, Livsåskådning, Religion, Teologi och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till Indiska gudar- Ganesha

 1. znogge skriver:

  Om det är någon historia som intresserar eleverna så är det just denna om varför Ganesha har ett elefanthuvud!
  Ha en bra nationaldag!

 2. Sam Zodiac skriver:

  Kan tänka mig det! Jag har för mig att det finns flera versioner av den. Känner du till någon annan? Tror att det var någon demon inblandad.
  Javisst, ja! Det är nationaldag idag. Det skrev Madonnan om härom dagen. Fick den där frågan på vetgirig.nu om varför just 6 juni var vår nationaldag och just när jag skulle avleverera rätt svar (gissade), var tiden ute! Grrr… 🙂

  Ha en jättetrevlig nationaldag själv, znogge!

 3. Darren Asp skriver:

  Nice fellow. Guided me throught an acid experience -in the summer of -67.

 4. Darren Asp skriver:

  It was a sunny day. Aftonmålet denna dag – Jimi Hendrix lirade ett gig här i byn – club bongo. Strövade omkring ”the market place” med några vänner när en tysktalande man ( visade sig vara en kemist från Hamburg vid namn Manfred ) frågade oss om vi ville bli ”droppade” for free. Sagt och gjort – han halade en pimpett upp ur ficken med en glascontainer typ 10 centiliters som dockningsstation – och placerade en droppe på envars tungspets utan vidare mankemang. På väg till koncerten – efter en snabb dusch – mötte jag min blick i spegeln (kammade benan) and there he was – alive as you or me. Stannade i sällskapet tills sena kvällen – missade självklart koncerten. Ingen förlust i sammanhanget – så enkelt är det. Erfarenheten här i klass med ”porten kallas trång” -death is not the end. Reserverar mig för eventuella tid/rums glidningar – säkert är att Hendrix lirade här samma dag/kväll om det var en vår eller sommarafton vågar jag inte svära på – Sam.

  • Sam Zodiac skriver:

   Aha..! Så ”byn” är Malmö, då… 😀
   Vem vet… kanske skymtar du på bilden här…? 😉
   Annars låter det ju som en synnerligen häftig tripp..! 😛
   Vilken typ av relation lyckades du upprätta med elefantguden…?

 5. Darren Asp skriver:

  One drop, one heart.

 6. Darren Asp skriver:

  Ps. Inskriven sjömanshuset här -64. Året innan var Göteborg hemmahamn. Seglade vinterhalvåret fram till – 67. Skåne är bystan – Copenhagen är byn. Bor på bystan – as a matter of fact – ds.

  • Sam Zodiac skriver:

   Aha… så du la av till sjöss ung samtidigt som jag började göra mina små blygsamma ferietripper åren -67, -68, -69..?
   Polar’n hade inte full syn, så vi fick aldrig nån båt till värmen 😦 Blev bara Nord- Östersjöfart. Två Sahlénare (Björnö och Vettersö) hann jag med samt en liten båt vid namn Corona. Samtliga lär nu vara skrotade och upphuggna…
   Hmmm… Men visst låg väl Club Bongo i Malmö…?

 7. Darren Asp skriver:

  Solokvist i sammanhanget. Känner du till Alrunan (mandragora) rotväxt – känd i mytologin. Kommer du ihåg serietidningen Mandrake… karaktären som vandrade ut/in genom speglar? Dra kopplingen själv – har bara en lös tråd – om att seriens skapare var inspirerad av nämnda medicinalväxt. Vänner till mig ”plockade” ett ex. ( samt ett flerhundraårigt exemplar av lophophora williamsii ) olovandes från Botaniska trädgården i Kphn -65. I förstnämnda fallet en flera dagar lång ”tripp” med fjorton dagars flashback – typ – vågar ej ta ett steg till ( på promenad ) fruktar att trampa ner hus/krossa människor. Eight miles high – perspektivet – skosulor på en miles radie. Obs. deltog själv ej vid detta tillfälle – vänner som deltog berättade – de var fyra man + en katt som portvakt ( markerade vid dörren om det var en positiv eller negativ kraft som ”knackade” på/stod utanför. Tappade tråden – förlåt snespåret – back on track. Min pappa uppväxt i Kphn. därav danska rötter. Bongo/Frisgatan/Malmö/right.

  • Sam Zodiac skriver:

   Oki. Ibland har man ju hört berättas om kollektiva tripper s a s.
   Jodå, jag minns mycket väl Mandrake..! (Mandrake gör en hypnotisk gest etc…)
   Och alrunan förekommer ofta i korsord. Faktum är att även jag har grunnat på
   en ev koppling mellan växten och seriefiguren..! 🙂
   Good Lord..! Verkar som om den var ganska potent, haha…
   Satt katten vakt under mandragoratrippen och/eller peyote-diton..?

 8. Darren Asp skriver:

  ”The hour when the ship comes in” a nice song – sailor Sam. Vi delar många erfarenheter – in the brotherhood of man. Syran var inte ”designad” typ Window pale, blue cheer etc. i dessa dagar så doseringen var oftast ”wild”. Outside the door -astral resa. En vanligt scenario är en stark känsla av att man kommer ”dö” – omedelbart bums (porten som fick många att tappa fokus/hamna på snetripp) när man lärt sig acceptera detta faktum – med frid i hjärtat – är andligheten en realitet. Endast ögonblicket varar i evighet – oum mani padme hum. Take a walk on the wild side – äger relevans – utan tvekan. Oups som jag pratar på – sorry – will be back.

  • Sam Zodiac skriver:

   Vi tycks dela en och annan erfarenhet, ja…! 🙂
   Nej, jag har förstått att det var helt annan styrka på tripperna back in those days.
   Men jag blir mer och mer övertygad om att mitt första cannabisrus (i Turkiet) skedde under
   influenser av syradroppat brass. Har aldrig senare upplevt liknande effekt med enbart THC.
   En synnerligen omvälvande erfarenhet med inslag av teleportation bl a… 🙂

 9. Darren Asp skriver:

  Katten bestämde – kopplingen utifrånkommande släppas in – mellan ”världarna”. I pågarnas – out of room and time – mind. Vidare, glasturk ( hård/blank/gröngul – tunna kakor ) fanns här i landet vid ett fåtal tillfällen 66-67 – i små mängder. Outstanding… talas om det än i dag – i sammanhang – bland vänner. Förmodar att kombinationen – första gången/rejält röka – naturlig mystic – lovelight. Droppa syra på bra röka är som att hälla vatten på en gås – no sense.

 10. Sam Zodiac skriver:

  Hmmm… någon glasturk var det definitivt inte..! Rökat var poröst och mycket lättmeckat. ingen förvärmning behövdes ens. Killen valde ut en speciell sort bland kanske 30-35, som låg i en stor plastpåse. Han fick instruera mig hur det gick till- var ju total novis. 🙂 Han gillade att röka ner svenska televerksarbetare, sa han, hehe…

 11. Darren Asp skriver:

  Pure pollen Sam…opressat…löst samlat…poröst.

 12. Darren Asp skriver:

  My favorite smoke – när kvaliteten är den rätta på ”druvan”.

  • Sam Zodiac skriver:

   Oki, you’re the expert, Darren..! Då var det väl så, då…! 🙂

   Men eftersom du genom ordet ”druvan”, får mina tankar att gå till vin, så måste jag ju kommentera genom att ge luft åt något jag tänkt en hel del på…
   Under senare år har jag avnjutit rödvin (framför allt från Sydafrika) och kunnat konstatera att visst skiljer sig druvorna åt och visst kan man få fram intressanta smaker och nyanser, men om vi jämför vin med cannabis, så finns det ju så otroligt mycket flera nyanser och effekter i hampans värld, än i druvans..!

   Visst vore det väl ett drömjobb; att vara en hampans motsvarighet till Bengt Frithiofsson och ha till uppgift att resa runt i världen och testa de bästa sorterna, eller vad säger du, Darren…? 😉

 13. Darren Asp skriver:

  Är hemtam med sativan Sam – efter ett långt och troget kärleksförhållande till nämnda kvinnliga väsen. Vill be övriga trådläsare här i Sams hus – om förlåtelse för mitt oftast ensidiga ämnesval – är en relativt ny internetbrukare ( blåst harmonica, smekt congas/bongos och använt instrumentet rösten till sång, samt sprättat färger över allsköns ting -dukar etc. tidigare – nu har en hörselskada – begränsat mig i musikalisk mening ) så är lite osmidig/tanklös ännu – i detta för mig nya mediums möjligheter. Återkommer med kommentar till din senaste kommentar här på tråden – nu kallar plikten…

 14. Sam Zodiac skriver:

  Hehe… det är nog ingen större fara, Darren…! Nätet är till för att användas. På det sätt var och en anser lämpligt, så länge man håller sig inom de gränser man tycker att ens samvete sätter. Och vad mig anbelangar, har jag svårt tro att vårt avhandlande av mindexpanding stuff kan skada någon. Snarare tillföra dem kunskap och andrahandserfarenheter som de annars inte skulle haft. Om de saknar intresse för detta speciella ämne, så lär de nog inte heller göra några djupdykningar i våra utläggningar… 😀

 15. Darren Asp skriver:

  Det är lugnt visar respekt för alla och envar. Mot/för eldvatten lika så…tenderade… för personlig del tidigare från och till… inte finna botten i glaset. Först när ågren satt på axeln…då när man vaknat tung och tom… kom eftertankens kranka blekhet – ”one to many mornings”. Så tröttnade och sätter nu alkohol (genom fältstudier – lika med – bänkade gamla polares dyngsrytm solvarv ut solvarv in… same old song) i samma klass som opiaterna i sammanhanget förslavande, destruktivt och beroendeframkallande – vid vårdslöst användande – no doubt about that. Så är ej någon druvsaft (i förädlad form) kännare som du förstår – närmare då i beteende en gammal svamp… när det kommer till kritan. Så håller en liten distans till eldvattnet… instinktivt. Det är ett rävgift för mig – sagt i milda ordalag.

  • Sam Zodiac skriver:

   Mmm… liknelsen mellan opiater och eldvatten är nog inte så långt från sanningen. Läste någonstans- tror det var i Illustrerad Vetenskap- att de som drabbas av fysisk alkoholism saknar ett enzym vars uppgift är att bryta ned alkoholen i kroppen i normal takt. Resultatet blir att det i matsmältningsorganen ansamlas en hartsliknande substans, som vid närmare undersökning visade sig ha identisk kemisk sammansättning med just heroin…! Snacka om cold turkey..!
   So maybe you’re better off keeping your distance, man..! 😉

 16. Darren Asp skriver:

  ”Sometimes a man needs to get drunk, walk like a dog and smell like a skunk”. As the poet say. Personligen är det ett avslutat kapitel orkar inte helt enkelt – av orsak – ett grundligt rus är synonymt med ett par dygns organisk obalans. Det gråar grundtonen i dagligdagen helt enkelt – tålamodet brister och man retar sig på att det är ett självförvållat tillstånd – för femtioelfte gången. The medium is the message…därmed basta…in my case…anyway.

 17. Darren Asp skriver:

  Right on Sam. Drar en Zimmerman rhyme line som lök på laxen… Now the rainman gave me two cures, Then he said, ”Jump right in.” The one was Texas medicine, the other was just railroad gin. An´ like a foul I mixed them, An´ it strangled up my mind. An´ now people just get uglier, And I have no sense of time…from… Stuck inside of Mobile with the Memphis blues again…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s