Dagens höjdare; f d Peak XV- 29 maj 2008

Mount Everest sett från Kalapatthar (Klicka för större bild)!
(Foto: Pavel Novak)

Jag noterade på Googles söksida idag att deras logga hade modifierats en aning för att fästa vår uppmärksamhet på att det idag är 55 år sedan Mount Everest bestegs av sherpa Tenzing Norgay och Sir Edmund Hillary ; första människorna att nå toppen av världens högsta berg.

E Hillary

Mount Everest är världens högsta berg. Det ligger i Nepal och Tibet i bergskedjan Himalaya och är 8 848 (även om senare tids GPS-mätningar tyder på att den egentliga höjden ska vara 8 850) meter högt. Mount Everest bestegs första gången med säkerhet den 29 maj 1953 av Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay. Möjligen hade George Leigh Mallory och/eller Andrew Irvine dessförinnan nått toppen redan 1924, men detta är oklart. Mallory och Irvine försvann under alla omständigheter spårlöst någonstans i närheten av toppen den 8 juni 1924.
De flesta som bestiger berget använder sig av syrgastuber vid sina toppattacker, som startar från höghöjdslägren på omkring 8 000 m ö h. Endast en bråkdel av alla bergsbestigare klättrar utan tillförd syrgas.

Kärt barn har många namn

I Nepal kallas berget Sagarmatha , vilket på sanskrit betyder ”Himmelens huvud”. På tibetanska heter det Jo-mo glang-ma ri (ཞ) (”Universums moder”), vilket har gett berget dess kinesiska namn:

珠穆朗瑪峰

(Pinyin: Zhūmùlǎngmǎfēng). i Tibet kallas berget även Chomolungma.
Som en liten kusiositet kan nämnas att bergets första västerländska namn var Peak XV.

Det rör på sig på Mount Everestfronten än idag. Den här rubriken, t ex:

77-åring besteg Mount Everest

är hämtad från och länkad till finska Vasabladet:

Och den här notisen till Svenskan

”Ännu ett nytt rekord slogs under förra veckan, då Appa Sherpa – endast 47 år gammal och bara barnet i detta sammanhang – under torsdagen besteg världens högsta berg för 18:e gången.”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i 1900-tal, 2000-tal, Allmänbildning, Bergsbestigning, Biografi, Geografi, Historia, Internet, Intressen, Journalistik, Jubiléer, Kuriosa, Media, Naturen, Nya Zealand, Nyheter, Rekord, Storbritannien, Svenska Dagbladet, Tibet, Tidningar, Vasabladet, Wikipedia och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s