En Singing Bowl- äntligen!

sjungande skål

En nytillverkad singing bowl av samma slag som jag har. De riktigt gamla exemplaren var specialsmidda och kunde avge polyfona toner, men konsten att tillverka dessa tycks ha gått förlorad.

Efter att under flera års tid ha gått och sneglat på Indiras singing bowls på hennes indiska marknader och plågat omgivningen med att försöka locka fram övertonerna hos skålen genom att stryka dess utsida med den till setet hörande träpinnen, bestämde jag mig slutligen för att jobba ihop till en. Min var tydligen en av tre som hittade nya ägare på Ekstamarknaden, enligt Indira. Jag kan meddela att jag nu faktiskt börjar bli riktigt fena på att få skålen att sjunga! En gammal bekant till mig, som jag första gången träffade på en yogakurs här på ön, kom in genom bygdegårdens dörr och såg mig stå och träna. Hon upplyste mig om att skålen ska balanseras på en knuten näve för bästa effekt. Det stämde! 🙂

Jag har förresten en liten anekdot att berätta i samband med singing bowls.
Det hela utspelade sig för flera år sedan i Stockholm. Jag hade hyrt in mig som astrolog på en mässplats i Medborgarhuset och fått mig tilldelat en bedrövlig plats på ett rum mitt bland Medborgarhusets labyrintliknande korridorer. Om jag skulle få några kunder, så fick jag bege mig ut och ragga dem, det stod klart ganska snart, för ingen förirrade sig in till vårt lilla kyffe. Dessutom började jag bli röksugen, jag hade slut på cigaretterna sedan flera timmar tillbaka.
När jag kom ut ur Medborgarhusets entré, fick jag syn på en annan mässdeltagare som jag kände sedan gammalt. Hon stod just och skulle tända en cigarett, så jag gick fram till henne och berättade hur röksugen jag var, att jag skulle köpa cig men att jag gärna ville dra ett bloss med henne innan jag kom så långt.
Hon tittade prövande på mig och sa sedan:
-Men det är turkisk tobak i den här ciggen!
-Är det? frågade jag förtjust. Desto bättre!
Effekten av den ”turkiska cigaretten” var så kraftfull att vi snabbt insåg att det inte var någon mening att gå direkt tillbaka till Medborgarhuset. Istället uppsökte vi ett närbeläget näringsställe och tillbringade där några timmars kvalitetstid med varandra.
När vi till sist återvände, stod en man på en trappavsats och demonstrerade singing bowls för en grupp intresserade åskådare. Skålen avgav en djup melodisk ton när han smekte dess utsida med trästaven.
Så fort jag och mitt sällskap närmade oss, steg tonen ungefär två oktaver, för att sedan vi passerat återta sitt ursprungliga läge. Jag hörde bakom mig mannen säga:
-Oj då! Dom där två hade otroligt hög energi!
Jag tvärstannade. Detta måste undersökas närmare. Vi gick tillbaka och åter steg tonen mot ett cresendo.
Mannen med skålarna förklarade att den ton som skålen alstrar, reagerar på andra kraftiga energifält i omgivningen.
Det var första och hittills enda gången jag fått en ljudlig bekräftelse på att jag varit hög.

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i 1990-tal, Allmänbildning, Astrologi, Avslappning, Cannabis, Droger, Egoorienterat, Indien, Kultur, Kuriosa, Meditation, Musik, Musikhistoria, New Age, Nostalgi, Okategoriserade, Vänner, Vetenskap, Wikipedia och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En Singing Bowl- äntligen!

  1. znogge skriver:

    Så härligt ljud från den stora skålen! Har aldrig hört talas om ”singing bowls” tidigare men så röker jag å andra sidan inte turkiskt heller;-)

  2. Sam Zodiac skriver:

    Haha… Det är faktiskt inget krav för att man ska kunna stifta bekantskap med de sjungande

    skålarna, znogge! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s