Mandala + Holosync

För att du ska få full behållning av den här videon krävs två saker.
1/ Klicka på symbolen för full skärm
(Du måste först dubbelklicka på YouTube-loggan, så att du kommer dit, till YouTube-sidan, alltså. Där klickar du sedan på den lilla knappen längst ned i högra hörnet, varpå hela skärmen fylls)
2/ Lyssna på musiken i stereohörlurar

Musiken är nämligen hämtad från ett hjärnvågsprogram som heter Holosync och för att den ska fungera optimalt, måste man lyssna med stereolurar, eftersom din egen hjärna tar ut en genomsnitt på frekvenserna som matas in samtidigt i högra och vänstra örat. Om du t ex får in 10Hz i höger öra och 20Hz i det vänstra, gör din hjärna en blixtsnabb uträkning och genererar själv 5Hz. (20-10=10 10 delat med 2=5).

Holosyncens historia

Under det tidiga 1970-talet kom flera österländska gurus och visdomslärare till USA, eftersom Beatles hade gått i bräschen för orientaliska influenser i ungdomskulturen som yoga och meditation genom sitt samröre med den indiske yogin Maharishi. När man nu hade tillgång till dessa sällsynta gäster i USA, tillfrågades de av ivriga vetenskapsmän om de ställde upp på att man kopplade EEG till dem under meditation och mätte frekvensen på deras hjärnvågor. Tanken var att dessa yogis som ju hade mediterat dag ut och dag in i flera års tid, nu måste ha ett mönster på sina hjärnvågor som skilde sig ganska radikalt från icke-meditatörers. Jovisst! Gästerna ställde gladeligen upp på detta och så fick vetenskapen tillgång till grafiska kurvor som visade hur en proffs-meditatör såg ut i skallen när han mediterade.

Nya rön om hjärnan

Ungefär samtidigt, närmare bestämt i oktober 1973 var en forskare vid namn Oster klar med den forskning han bedrivit sedan 50-talet och presenterade sina rön i tidskriften Scientific American. Det handlade om vilken inverkan ljud har på den mänskliga hjärnan. Oster hade kommit fram till just det jag berättade om här ovanför; att hjärnan tar ut ett snitt på de ljud som går in i de båda öronen och skapar en egen ton som ligger exakt mitt emellan skillnaden i Hz. (Hertz är antalet svängningar per sekund)
Nu insåg plötsligt någon kreativ person att man med hjälp av tongeneratorer skulle kunna skapa ett ljudband som stämde exakt överens med de grafiska kurvor som man fått från de till EEG-utrustning uppkopplade meditatörerna och därmed skulle helt vanliga människor kunna tvinga sin hjärna till att upprepa dessa mönster och därigenom få tillfälle att uppleva samma sinnestillstånd som de yogis som tränat sig hela livet!

Förändrande ljud

Sagt och gjort! Några eldsjälar, däribland Bill Harris, grundaren till Centerpointe- det företag som säljer Holosync- greps sig an uppgiften och det tog dem inte alltför lång tid att framställa ljudbanden. Men när de hade lyssnat till dem en tid, märkte de att det hände en massa konstiga saker med dem! Uppenbarligen satte de här ljuden igång en förändrande process hos dem som lyssnade! De kunde konstatera att de själva förändrade sit sätt att se på sig själva och andra och som en följd därav kom de också att ändra sitt beteende.
En massa undermedvetet material rördes upp inom dem och de genomgick alla möjliga psykologiska utrensningar, som inte alltid var av det angenämare slaget. De förstod att man var tvungen att gå varligare fram än hittills, om man inte ville riskera biverkningar från meditationen. C:a 20 år senare var resultatet klart att saluföras på marknaden. Och det är alltså en del av Holosync-programmet som du kan höra på videon med mantrorna. Jag tror att det är tredje skivan efter introduktionen och att den heter ”Floating”.

Digitalt sömnpiller

I USA är det ju som bekant lätt att stämma folk på svindlande belopp, så Centerpointe är lite försiktiga och rekommenderar sina kunder att bara lyssna på en skiva åt gången och inte gå för fort fram. Risken finns att man blir ”overwhelmed”, som de kallar det. ”Överväldigad” är väl en hyfsad översättning. Efter en stunds lyssnande går ljudvågorna in i det område som kännetecknar insomningsstadiet och det slog aldrig fel; när jag nådde dit så somnade jag tvärt och därmed gick resten av CD-spåren in i huvudet, också de som jag skulle ha väntat med ett par veckor. Men såvitt jag kunde märka så skedde ingenting dramatiskt alls, så jag tror nog att du törs chansa på att lyssna på Floating samtidigt som du i helskärmsläge låter dig hypnotiseras av de mandala (geometriska figurer) som dyker upp på displayen!

Vågar du….?

billharris.jpg

Här försöker man med Bill Harris’ hjälp sälja digitalt knark, skulle man kanske kunna säga 😀

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Det här inlägget postades i 1900-tal, 1970-tal, 2000-tal, Allmänbildning, Annonser, Hälsa, Hjärnan, Indien, Kommers, Kuriosa, Meditation, Mindblowing, Musik, New Age, Psykologi, Teknologi, Uppfinningar, USA, Vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Mandala + Holosync

 1. madonnan skriver:

  Så spännande. Undrar om du kan meditera?

  🙂

 2. Sam Zodiac skriver:

  Ja, med Holosync kan alla meditera, hehe…
  Fast jag grejar det väl även utan om det kniper.
  Men det är betydligt svårare, jag lovar! Det är så lätt att tappa koncentrationen och tankarna bara mal hela tiden, 🙂

 3. madonnan skriver:

  Jaha, minsann. Jag skulle nog inte kunna hålla mina tankar i schack iaf…de är för många!

 4. madonnan skriver:

  Vilken underbar musik..

 5. Sam Zodiac skriver:

  Ja, visst är den vilsam?
  Men i själva verket fungerar den mest som maskering för de underliggande tonerna som har effekt på dina hjärnvågor. Fast det är ju inte speciellt njutbart att bara lyssna till dem. De låter lite väl robotmässiga, om du förstår vad jag menar? 🙂

  Om du har svårt att hålla tankarna i schack (Vem har inte det, tror du?:), så är ju Holosyncs eller, för all del, även det konkurrerande företaget Hemi-Syncs meditationsmusik till stor hjälp. Då mediterar du ju vare sig du vill eller inte, hehe…

 6. Tyra Tok skriver:

  Trasiga hörlurar…

 7. Sam Zodiac skriver:

  Nej, vilken katastrof!
  Du får fixa nya, Tyra. Så kan du ju inte ha det! 🙂

 8. madonnan skriver:

  Jag sov så gott inatt, efter att ha lyssnat och sett det här. Tack:)

 9. Sam Zodiac skriver:

  Wow! Det var verkligen kul att höra! Då har ju det här inlägget gjort någon nytta, om inte annat! 🙂
  You are most welcome, Madonna!

 10. Mumlan skriver:

  Hej Sam!

  Hur länge har du använt Holosync? Vilka förändringar har du upplevt?

  Själv har jag använt det i ca 5 månader. Jag känner mig inte klar med första nivån än men en del har ju hänt. Exempelvis har jag mer energi än förut och jag känner mig gladare m.m. Jag ser fram emot fortsättningen. Ha det gott!

 11. Sam Zodiac skriver:

  Tjena, Mumlan!

  Ja, jag körde nog ungefär i 5-6 månader, innan jag tyckte att jag inte längre kände någon vidare effekt av den. Sedan har jag p g a knappa ekonomiska omständigheter inte haft råd att fortsätta, tråkigt nog. 😦 Men erfarenheterna från det inledande försöket var att min stubin blev längre, jag retade inte längre upp mig på småsaker etc. Dessutom var en plötslig genombrytande förståelse av matematiska principer en händelse som jag nog gärna vill tillskriva Holosyncen. Det hände nämligen just under den perioden då jag lyssnade som mest intensivt. Synd bara, att jag inte hade tillgång till Holosync för c:a 30 år sedan, för det var då som de här insikterna skulle behövts i skolarbetet, hehe..

  I övrigt inget dramatiskt, även om en kompis till mitt ex berättade att hon hade en häftig OBE i samband med att hon lyssnade på Prologue.

  Lycka till med ditt fortsatta Holosyncande, Mumlan!

  Ha det!

 12. Mumlan skriver:

  Intressant att höra om dina erfarenheter! Visst är det synd att det kostar så pass mycket som det gör. Jag vet inte heller om jag kan skramla ihop till nästa nivå, men det sägs ju att det ska vara värt att kravla över krossat glas att komma igenom hela programmet.

  Ha det bra!

 13. Sam Zodiac skriver:

  Det sägs så, ja, hehe… Undrar om det verkligen förhåller sig på det viset? Eller om det är Bill Harri’s massiva propagandamaskineri som ligger bakom påståendet?
  Personligen tror jag nog att programmet kan uträtta underverk, åtminstone med många människor, om kanske inte alla.

  Synd, som sagt, att det kostar så pass mycket! Men smakar det så kostar det, heter det ju i det gamla talesättet. 🙂

  Ha det, Mumlan!

 14. Mumlan skriver:

  Jag tror nog att det beror mycket på utgångsläget, hur mycket positiv förändring man kan uppnå. En som mår rätt bra kanske inte upplever så mycket förändring jämfört med en som mentalt mår som högen hunden lämnat efter sig.

  Det finns rätt många människor som retat sig på Centerpointes marknadsföringsmetoder. En del anser att de är på gränsen till oetiska, men jag bryr mig inte om det. Huvudsaken är att produkten fungerar.

  Vissa anser ju också att man kan få samma effekt av Hemisync eller andra konkurrerande produkter, men ärligt talat, jag tvivlar. I början är de kanske likvärdiga, men sen då, när man hållit på några år? Vore ju intressant att skapa någon sort statistik på det, men det kan nog bli knepigt, när slutresultatet inte låter sig mätas hur som helst.

  Må gott!

 15. Witchbitch skriver:

  När det gäller meditation, så gick jag för cirka tjugo år sen en ordentlig kurs i detta. Under ett decennium höll jag sen på,lite krampaktigt vissa stunder, men ändå….
  Det var skönt,avskopplande och upplysande….

 16. Sam Zodiac skriver:

  Mumlan:

  Ja, alldeles riktigt, mumlan! Tänkte faktiskt skriva det själv, men upptäcker nu till min

  glädje att du redan tagit upp den här omständigheten.

  Ja, jag är av samma inställning. Funkar det, så är det OK!

  Nej, tyvärr är det ju svårt att få fram ngn objektiv sanning på den här punkten.

  Upplevelserna är ju subjektiva i huvudsak.

  Ha det, mumlan!

  (Gott, alltså;)

  Witchbitch:

  Mmmm… men, ssv (som sagt var), många av dem som tillämpat traditionell meditation

  tycks anse att det här är mkt bekvämare och mera effektivt.

  Jag, t ex, är ju alldeles för upptagen och otålig för att kunna meditera traditionellt. I a f inte

  om jag har tillgång till en uppkopplad dator, hehe…

  Därför föredrar jag att meditera i sömnen. 😉

  Ha det!

 17. strangeloop skriver:

  hej det är möjligt att denna tråd är död sedan ett tag … men jag har i alla fall använt Holosync ca 3 månader och det är som ett mirakel!!!! helt otroligt fokuserad blir jag och glad och smart……:)))
  Tänkte bara tipsa om att hela programmet finns på pirate bay …..

 18. Sam Zodiac skriver:

  WOW!

  Tack för det tipset, strangeloop! Jag har redan vidtalat min son pokerproffset. Han har en betydligt snabbare uppkoppling än jag. 🙂

  Hoppas att Holosyncen kommer att ha samma gynnsamma inverkan på dig även fortsättningsvis!

  Ha det!

 19. Ping: Jesus, Buddha och grabbarna… « Sam Zodiac’s Blogg II

 20. Holosync skriver:

  They say mind tools like holosync are like the lazy mans way to meditate. I wrote a brief holosync review about my experience with meditation. I don’t think that any two people could ever have the same experience with this technology. I just wonder if the meditation community will accept personal development audio like that.

  Peter

  Holosync Review

 21. Sam Zodiac skriver:

  ”The lazy man’s way to meditate” could of course be one way of describing this technique, but I think it has more to do with the incapability in modern people to concentrate and relax sufficiently. The electronic meditation does not pose this kind of demand upon us. All we have to do is put our earphones on and embark on the journey.
  Some elements (the most traditional ones) of the meditation community will probably say that this way of meditation is not like the real thing, but if the effects are positive, who cares? 🙂
  Thanks for your comment and your links!

  Kolla gärna in en fri demo som Peter skickade länk till här!

 22. Ping: Mera hjärnvågsterapi! « Sam Zodiac’s Blogg II

 23. Magnus skriver:

  Undrar om Holosync fungerar när man rippar CD till mp3 (320)? En del säger att saker går förlorade men samtidigt så såldes denna typ av ljud via kassetband i början och de kan ju knappast jämföras med ljudkvallitén hos en högupplöst mp3a.

  Kan det vara så att Centerpoint bara säger att mp3 inte ger samma effekt för att sälja mera (förståligt)?
  Det är ju bra att ha dessa med sig i iPoden.

 24. Ping: Holothink=Holosync? « Sam Zodiac’s Blogg II

 25. anonym skriver:

  Jag ville precis som någon tidigare sagt säga att den finns GRATIS på piratbay! Jag läste om det i förrgår och två timmar senare hade jag de 2 första ”paketen” nere!
  Nu har jag användt det i 2 dagar. Jag ska försöka fortsätta med det, men vet ej om jag klarar göra det varje dag. Någon som har någon erfarenhet av det? Funkar det om man gör det mer sällan?
  Kollade på hemsidan och uptäckte en sak. Det gick bara att köpa den första! Måste man bli medlem sedan och så häjs priserna jättemycket? Är det som med sientologerna??
  Den första tanken som slog mig när jag först läste om det var om de hade lagt in subliminala medelanden! Typ ”konsumera mer”! Hoppas det inte är så! =)

 26. Ping: Mera Holosync åt folket! « Sam Zodiac’s Blogg II

 27. Ping: Dagens konstaterande citat « Sam Zodiac’s Blog II

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s