Det hände idag…

…fast året var 1957. Den ryska blandrasvalpen Lajka blev en världssensation när hon som första levande varelse sändes upp i rymden med Sputnik II. Hennes resa blev dock inte så lång; p g a stress och överhettning överlevde hon inte mer än fyra till sju timmar.

Jag kommer ihåg hur ledsen jag blev när min mamma förklarade för sin då sexårige son att Lajka inte skulle överleva sin rymdfärd.
laika.jpg

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i 1950-tal, Allmänbildning, Djur, Egoorienterat, Familj, Historia, Hundar, Jubiléer, Kändisar, Kuriosa, Rekord, Rymden, Ryssland, Sovjetunionen, Teknologi, Tester, Vetenskap, Wikipedia och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Det hände idag…

 1. ordalaget skriver:

  Experimentet med Laika gör mig fortfarande beklämd…Vem är berättigad att göra experiment med liv???? Kram!

 2. Märtagreta skriver:

  Usch ja, stackars hund. Tänk så mycket djuren fått lida för mänsklighetens ”framsteg”.

 3. Sam Zodiac skriver:

  Ja, känslan sitter i så här många år efteråt, faktiskt. Berättigad fråga, ordalaget. Men att föda upp dem bara för att döda dem och äta upp dem, då? Hmm… makes you ponder, doesn’t it?
  Kram på dig!

  Precis, Märtagreta! I alla möjliga och omöjliga sammanhang!

 4. Plogflickan skriver:

  Stakars hund, men gjorde ändå mkt för mänskligheten..

 5. Erik skriver:

  ”Första levande varelsen i rymden” jo jag tackar jag… tänk om det var ”Första levande varelsen i rymden som återvände levande”

 6. Sam Zodiac skriver:

  Du kan mycket väl ha rätt, Erik! 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s