En polare skickade en länk…

…till mig igår. Det var i o f s ingen ny grej; vi som intar en s k drogliberal inställning har ältat dessa argument i åratal. Dessutom är debattinlägget flera år gammalt. Men argumenten är fortfarande i allra högsta grad giltiga. Jag retar mig på att den enda legala drog som över huvud taget ger en euforisk upplevelse, är ju alkohol, och den är ju, som alla vet, potentiellt dödlig. Många i min bekantskapskrets har supit ihjäl sig. Ingen jag känner har någonsin mött döden p g a cannabis, eftersom detta knappast låter sig göras.

swecanlogo.gif

Kul sak från Swecan!

Skrivet av ‘ganja’, 1.mar.2005, kl.08:59
Nio argument för en legalisering av cannabis.

1. Minska skadorna – narkotikastämpeln försvinner från drogen, brukare behöver inte smussla och riskerar inte de skador som det innebär att åka fast. Cannabis lagstiftning orsakar långt större skador än dess direkta skadeverkningar. Cannabis gör (på grund av att varorna inte kontrolleras och kan vara utblandade med gifter) mer skada när den finns på svarta marknaden än om den säljs lagligt.

2. Bekämpa den organiserade brottsligheten – som tjänar enorma summor pengar på att smuggla in cannabis. Gör man cannabis lagligt skulle de förlora alla intäkter för cannabishandeln.

3. Spara och tjäna pengar till samhället – det kostar enorma summor pengar att upprätthålla förbudet. Legaliseras cannabis tjänas även pengar in av skatterna på såld cannabis. Dessa pengar kan t.ex. användas till att bekämpa missbruket av tyngre droger. Polisen kan istället använda sina resurser till att bekämpa grov brottslighet.

4. Förtydliga skillnaden mellan lätta och tunga droger. Att droger är illegala blir mer vettigt eftersom de är tyngre än de legala. Då minskar missbruket av tyngre droger. Attityden i Sverige är att cannabis precis som heroin är knark och båda dessa är livsfarliga. När gemene man provar cannabis och upptäcker att det inte alls är så farligt som denne fått veta, vad hindrar då denne att prova heroin, som är extremt mycket skadligare? Detta orsakar också färre drogrelaterade dödsfall, eftersom cannabis inte kan överdoseras till döds – ingen har någonsin dött av en cannabisöverdos.

5. Stoppa ”gatewayen” från cannabis till tyngre droger som endast beror på att cannabis är illegalt. Som det är nu köper folk av langare som har cannabis i ena fickan och heroin i den andra, och eftersom heroin är mycket mer lönsamt att sälja försöker de hellre få en att köpa det.

6. Lagstiftningen överensstämmer inte med vad som är vetenskapligt belagt – vad WHO, Kanadas regering samt majoriteten av forskningsresultaten visar – cannabis är mindre skadligt än alkohol och tobak och är inte fysiskt beroendeframkallande. De skador som finns av cannabis är lätta, sällsynta och kortvariga.

7. Förbudspolitiken fungerar inte. Bruket men framför allt missbruket är större i länder med hårdare lagstiftningar än i liberalare länder. Attityderna till cannabis påverkar mer än lagstiftningen om folk använder cannabis eller inte. I liberalare länder har dess lagstiftning gjort cannabis till något ”tråkigt”, spänningen som finns hos många med att pröva något olagligt försvinner. Sedan cannabis blev kriminaliserat har missbruket bara ökat, varför skulle det ändras? Sverige har idag den högsta nyrekryteringen och den högsta dödligheten bland tunga missbrukare i hela EU samt mer än dubbelt så många tunga missbrukare som t.ex. Holland.

8. De som är beroende av en skadlig drog som alkohol kan komma ur missbruket genom att övergå till den mindre skadliga cannabis. Detta minskar även skadorna från alkohol. Alkohol och vissa andra droger gör folk agressiva och våldsbenägna vilket gör att de även utsätter andra för fara. Cannabis har motsatt effekt.

9. Möjliggöra användningen av medicinsk cannabis. Cannabis har i tusentals år varit världens viktigaste medicinalväxt och är bra att använda vid bl.a. aids, cancer, smärta, epilepsi, glaucom (grön starr), migrän, multipel scleros (ms), alkoholism, alzheimers, astma, depression, fibromylagi, mensvärk, posttraumatisk stress (ptsd), reumatism, schizofreni, tinnitus, tourettes syndrom m.m.

mackey.jpg
Ja, ungefär så här nyanserad är väl vår också vår svenska ”utbildning” när det gäller drogfrågan! 😀

Andra relevanta länkar:

http://www.cannabis.se/

http://samzodiac.wordpress.com/2007/05/10/v-har-tankt-till/

http://ibogain.wordpress.com/

https://samzodiac2.wordpress.com/2007/07/01/maja-i-stan/

https://samzodiac2.wordpress.com/2007/08/23/fp-kravdrogtesta-bilister/

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i Astrologi, Astronomi, Crop circles, Droger, Eksta, Elvis Presley, Fantasy, John Cleese, Kina, Litteratur, Okategoriserade, Politik, Recept, Rock'n Roll, Visdomsord och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till En polare skickade en länk…

 1. madonnan skriver:

  Jag kommer in och bråkar lite. Skrev lite inlägg i aug-06 på min andra blogg… Är totalt tvärtemot vad gäller droger. Inget bra alls.

  Men du är bra ändå.
  Förstås.
  Tycker Madonnan 🙂

 2. Witchbitch skriver:

  Har alltid undrat över dubbelmoralen här. Personligen är jag inte särskilt förtjust i cannabis, men jag tycker att det är helt okej, för den som vill bruka den. Och i synnerhet när man ser till det medicinska. Sen vet jag ju att det finns människor som hamnat i psykoser också. Men det kanske de skulle gjort i vilket fall.

  Och, jag instämmer i det här med alkoholen. Det är tamefan det giftigaste och mest dödliga vi kan köpa helt legalt, hur jäkla mycket vi vill. Med statens goda minne…
  Sjukt.

 3. sagolikt skriver:

  Håller fullkomligt med Madonnan jag. Ingen liberalisering av droger för min del. Skadorna som det ställer till kan vara livslångvariga för så många.

  Ha en bra kväll Sam.
  *Kram*

 4. Tyra Tok skriver:

  Håller med dig. 😉

 5. Sam Zodiac skriver:

  Tyckte mig förstå det av din tidigare reaktion, madonnan. 😉 Att du är helt emot droger, alltså. Icke desto mindre är ju droger något som alltid förekommit i mänsklighetens historia av någon anledning och jag förvånar mig ständigt över att realismen ses som något helt nödvändigt i alla sammanhang, utom när det gäller just droger! Där är det fritt fram för alla utopiska idéer om ett narkotikafritt Sverige och Gud vet vad. Istället för att se nyktert (!) på situationen och försöka minimera skadeverkningarna för individer och samhälle, håller man hårdnackat fast vid en fördömande och förbjudande attityd.
  Men du är också bra, madonnan! Trots din inställning 😀
  Kram på dig!

  Ja, Witchbitch… vad kan jag säga annat än att jag helt instämmer!
  Kram på dig med!

  Legalisering eller inte, sagolikt, de som vill använda droger gör det likafullt. Problemet är bara det att nuvarande lagstiftning orsakar oerhört mycket lidande för såväl individer som samhälle, än vad en mera nyanserad och insiktsfull sådan skulle göra.
  Kram, sagolikt!

  Tack för supporten, Tyra! 😀
  Kram!

 6. Magnus Berg skriver:

  Bra inlägg Sam. Men du kunde ju ha illustrerat med min dyrt framställda bild…

  Sen tycker jag inte man blir speciellt euforisk av alkohol. Alkohol är dessutom äckligt, man blir illamående av det och bakis. Fy tusan vilken skitdrog det är.

 7. Sam Zodiac skriver:

  Ja men lägg ut en länk till den, vetja! 😀
  En viss eufori kan man väl uppleva precis i salongsberusningsstadiet. Sedan bär det ju av neråt; man blir antingen trött och hängig eller gapig, skrikig och eventuellt våldsam eller fyllesentimental. Men även med alkohol gäller förstås mottot ”För mycket och för litet skämmer allt”. Fast inte är det någon höjdardrog, nej!

 8. Pingback: Good news for me! :) « Sam Zodiac’s Blogg II

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s