Pink Floyd- Shine On You Crazy Diamond

Det här är en av mina absoluta favoriter när det kommer till Pink Floyd. Hittills har jag förgäves sökt en video som låg så nära studioinspelningen av den här låten som möjligt på YouTube, men här fanns den ju! Konstigt nog har den tydligen legat ute ett år, men jag måtte ha missat den! Inspelningen är gjord på Earl’s Court i London i oktober 1994. Ett tag verkade det som om varje dokumentärfilmare skulle ha använt den här låten som intro till sia TV-sända alster, så det gick viss inflation i ”Shine on..” så att säga 😀

Låten är en hyllning till den f d bandmedlemmen, gitarristen och den dittills främste låtskrivaren Syd Barret, som tydligen vid ett antal tillfällen uppvisat psykisk instabilitet och dessutom lär ha konsumerat LSD som andra åt Corn Flakes, ungefär. Denna brist på respekt inför den oerhört kraftiga drog som lysergsyredietylamid är (och som dessutom på den tiden inte framställdes inom några kontrollerade former över huvud taget) kan, enligt vissa bedömare, ha lett till att Syd fullständigt tappade kontrollen över sitt liv och lades in på mentalsjukhus.
”Skulle ha hänt ändå”
Visserligen sade Pink Floyd-medlemmen David Gilmour i en intervju att ”In my opinion, his breakdown would have happened anyway. It was a deep-rooted thing”, men han höll ändå inte för osannolikt att Barrets överkonsumtion av LSD skyndade på processen. Så småningom blev han utskriven, men återvände aldrig till musiklivet, utan ägnade sig istället åt att framställa abstrakt konst. Han tillbringade de återstående levnadsåren tillsammans med sin mamma. Syd Barret checkade ut från jämmerdalen förra året.
Mystiskt sammanträffande (?)
(Om du klickar på Syd Barret-länken, så kolla då under avsnittet Wish You Were Here sessions! Där berättas det att Syd Barret faktiskt diskret tagit sig in i Abbey Road-studion, där han satt längst bak, förvandlad till oigenkännlighet, medan hans gamla bandpolare spelade in Wish You Were Here!)

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i Historia, Kändisar, Musik, Nostalgi, Pink Floyd, Psykedelisk rock, Storbritannien, Underhållning, Video, Vinyl, YouTube och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pink Floyd- Shine On You Crazy Diamond

  1. Magnus Berg skriver:

    Konsumera LSD som cornflakes är ju för djävla dumt. Ska man få riktigt drag i hjärnan med hallucinationer och grejer måste hjärnan vara utvilad. Och för det måste den få vila minst en vecka, helst mer, mellan tripperna. Annars blir effekten bara som att ta vanligt tjack.

  2. Sam Zodiac skriver:

    Sakkunskapen har talat, förstår jag! 😉 Men naturligtvis ligger det en hel del i det du säger.
    Ha det, Magnus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s