Sams astroskola- Merkurius

mercury.jpg

Merkurius: Kommunikationsplaneten

I horoskopet står alla planeter för en psykologisk funktion och i Merkurius fall symboliserar den det rationella intellektet och förmågan att tänka och kommunicera. Mytologiskt sett var Merkurius, eller Hermes, som grekerna kallade honom, gudarnas budbärare.

Kommunikation, intellekt och medvetande är alla merkuriala ting, liksom sättet vi resonerar och tänker på samt hur vi skapar och uttrycker våra tankeprocesser.
En merkurialt präglad människa är ofta rastlös och rörlig; saker händer snabbt i hans eller hennes omgivning. Merkurius handlar mycket om snabbtänkthet, vitsighet, åsikter, möjligheter och förmågan att rationalisera saker och ting. Den merkuriala energin kan vara både bra och dålig; en sak är dock säker: den kommer under alla omständigheter tillföra energi! Energin från planeten är såväl mottagande som utåtriktad och den driver oss att hitta lösningar på såväl fysiska som psykologiska spörsmål.
Korta resor
Merkurius har att göra med kortare resor (till och från jobbet t ex), grannar och vänner på lagom avstånd liksom syskon samt allmäna transporter. (Jag körde buss i Stockholmstrafiken under sex års tid och hade stora problem att sluta, eftersom jobbet passade förträffligt för mig. Tvillingen fick sitt lystmäte på korta, snabba möten med medmänniskor och min tjänstvilliga och serviceinriktade Jungfruascendent trivdes ypperligt med jobbet)
Tal & skrift samt kunskap
Tal och skrift liksom böcker, kunskapsinhämtning och on-line-kommunikation ligger inom Merkurius områden. Planeten vill få oss att uttrycka oss vältaligt och ofta. 🙂 När planeten befinner sig i retrograd rörelse (när den till synes går bakåt i sin bana) kan emellertid kommunikationer av olika slag råka ut för problem, bl a i form av missförstånd. (Merkurius kommer inom ett par dagar att gå retrograd i c:a tre veckors tid, så var extra tydliga då!) 😀
”Könlös” planet
Merkurius återfinns aldrig längre bort från Solen i ett horoskop än 28°, framför eller bakom Solen. Planetens omloppstid är 88 dagar. Den anses varken vara maskulin eller feminin, utan får det ”kön” som tecknet den ligger i har. (Eld och Luft är maskulina, Jord och Vatten feminina).
Merkurius anses styra såväl Tvillingarna (Luftelement) som Jungfrun (Jordelement) och tredje samt sjätte huset.
(Tredje huset är Tvillingarnas hus, eftersom detta tecken är det tredje i zodiaken, Jungfruns hus det sjätte, eftersom tecknet är zodiakens sjätte etc)

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Det här inlägget postades i Allmänbildning, Astrologi, Kultur, Mytologi, New Age, Personlig utveckling, Psykologi, Symboler, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s