Amma- en kramig guru

I sin bok Guru skriver den i Finland födde men i Göteborg uppvuxne författaren Zac O’Yeah om Amma, eller det kramande helgonet från Kerala. Hon kallas för Huggin’ Mama av sina engelskspråkiga anhängare. Hon har nämligen för vana att ständigt krama folk och har på detta sätt botat spetälska, lama och cancersjuka, enligt uppgift. På ett dygn hinner hon med att krama 18 000 personer. Det betyder att hon i genomsnitt kramar varje individ i tio sekunder. Statistiskt sett lär hon ha kramat hela Sveriges befolkning två gånger om, skriver O’Yeah. Amma, eller Mata Amritanandamayi Devi, som hennes mera officiella gurunamn lyder, är ett enormt fenomen som växer för varje minut. När hon fyllde 50 år fick hon en egen TV-kanal i present och hon attraherar alltfler uppgivna västerlänningar. Hennes födelsedag infaller den 27 september, vilket betyder att hennes Sol ligger i Vågens kärleksfulla tecken, lämpligt nog. 😀

Som fenomen betraktat är Amman fascinerande, eftersom hon i likhet med sin ryktbare gurukollega Ramakrishna är en enkel människa som nätt och jämnt har någon skolgång att tala om. Till skillnad från Ramakrishna är hon emellertid lågkastig, men attraherar trots detta miljoner dyrkare även från de högre kasten. Hon gör sedan 1987 frekventa turnéer runt om i världen. Sekten har en internationell bas i San Fransisco och center i både Sverige och Japan.
1993 framträdde Amma på Parliament of World Religions i Chicago. Hon är idag en av de främsta förespråkarna för världsfred och en av VIP-gästerna på hennes 50-årsfest var Martin Luther Kings dotter Yolanda, som hade rest hela vägen från Atlanta i Georgia.

Hennes Ashram ligger i Amritapuri i Vallickavu,en liten fiskeby nära Quilon (Kollam) i södra Kerala. På platsen där hon föddes ligger idag Ammas ashram som härbärgerar drygt 2 500 anhängare som bor och arbetar där på heltid.Ashramet ägnar sig åt att ge bashjälp som t ex mat till 50 000 svältande varje månad samt medicinsk vård och utbildning. Man driver ett barnhem, ger logi åt fattiga änkor och barn från olika stammar samt cancerpatienter. Dessutom finns ett sjukhus med 500 sängplatser, en ayurvedisk klinik, ett institut för datateknik och en teknisk skola på området.

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i Allmänbildning, Arkitektur, Astrologi, Finland, Göteborg, Hälsa, Indien, Kändisar, Kärlek, Kultur, Kuriosa, Meditation, Religion. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Amma- en kramig guru

  1. Covert Metaphor skriver:

    i am not able yo pick up the language ,
    its tough .

  2. Sam Zodiac skriver:

    Sorry about that Covert Metaphor! If you have any specific questions regarding the contents in this article, however, just mail them to me and I’ll translate the answers into English, OK?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s