För dyr för att vistas utomhus

tjuren.jpg

SVT:s program Antikrundan har tydligen varit i Tranås och spelat in i söndags. Då konstkännaren Claes Moser fick syn på en mindre avgjutning av Carl Milles staty ”Europa och tjuren” som stod utanför stadshuset i Tranås, påpekade han att värdet på statyn troligtvis låg runt 2,5 miljoner kronor. Därmed var det klippt. Så mycket pengar kunde man ju inte ha stående oskyddat, resonerade kulturnämndens ordförande Per Ulfsbo, som tillsammans med kommunalrådet fattade ett skyndsamt beslut att låsa in dyrgripen i stadshuset tills vidare. Med hjälp av stadshusvaktmästarna och Moser, som tydligen tog befälet över operation ”Rädda Europa och tjuren” lyckades man bända loss statyn från den plats där den stått de senaste 20 åren.

-Vi tänker inte sälja den, försäkrar Ulfsbo. Den är nästan som ett varumärke för Tranås kommun, eftersom den stått här så länge. Dessutom är den något av en ögonsten för Tranåsborna.

Enligt William Wareing, som är intendent på Millesgården på Lidingö, har det gjutits fyra eller fem stycken av den mindre varianten av skulpturen efter Milles död 1955. Det får gjutas max tolv och dessa ska då vara numrerade.  Eftersom Tranåsvarianten saknar  numrering, antas det att den tillkommit under Milles levnad, d v s före 1955. Carl Milles plägade nämligen inte numrera sina verk.

Hela storyn hittar du här

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i Allmänbildning, Kultur, Kuriosa, Lidingö, Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s