Dagens planet – Pluto

pluto21.jpg

Även om man bland dagens astronomer beslutat sig för att ta ifrån Pluto dess planetstatus, räknas den bland astrologerna alltjämt som en planet. Dess omloppstid runt Solen är 248 år och rör sig i snitt bara 1,5° på ett helt år.Den astrologiska symbolen för Pluto ser ut så här:

plutobw.jpg

Pluto upptäcktes 1930 och är den yttersta av planeterna i vårt solsystem och även inom astrologin (tills Sedna inkorporeras i systemet, åtminstone) och anses stå för sex, död och total transformation. Den styr bl a företeelser som stora penningsummor, militära angelägenheter, magi, jordbävningar, kriminalitet (undre världen där också alltså, men mera på det samhälleliga planet), massdöd bland olika populationer (jag grubblade en del över vad Plutos inträde i Skytten, djurtecknet, skulle medföra. Galna kosjukan (BSE) och fågelepedimier m m var svaret) samt, på det psykologiska planet, djupgående terapier med förvandlande effekter. Inom mytologin motsvarar Pluto den grekiske guden Hades, som styrde underjorden. Plutos tämligen nyupptäckta måne kallas Karon. Det var också namnet på färjekarlen som förde de dödas själar till Hades över floden Styx.

Pluto är aktuell i dagarna, eftersom planeten under en längre tid ”backat” i sin bana och igår vände och började gå framåt. Det här fenomenet kallas inom astrologin för ”retrogradation” och uppstår när Jorden ”kör om” den retrograda planeten, som då tycks röra sig bakåt. Inom astrologin tolkas det här som en period där det är dags att repetera de saker som hör ihop med planetens energier. Nu i fredags stannade den emellertid upp (det tillståndet kallas för stationär) för att sedan fortsätta framåt igen. (Och det kommer den att fortsätta med till den 2 april 2008.) I och med att Pluto går framåt så sätter de transformativa krafterna igång på allvar och förvandlingen av klotet vi bor på blir alltmera märkbar. För att vi lever i en förvandlingens epok har väl knappast någon kunnat undgå att märka? Tänk bara på de underliga klimatförhållandena på sistone!

Om Sam Zodiac

Jag är 67 år och frånskild, numera i en ny, varm relation. Jag bor i Barcelona sedan en tid tillbaka och har med stort intresse strövat runt i stadenn med dess trånga gränder, uråldriga historiska byggnader och konstverk och med iPhone-kameran ständigt skjutklar. :) De senaste fem månaderna har jag emellertid återvänt till Sumpan (Sundbyberg) väster om storstan, där jag arbetade som bussförare på 70-talet. En del är sig likt, men inte speciellt mycket. :) Mina intressen framgår ganska tydligt av bloggens innehåll; Utveckling, såväl på det personliga/spirituella planet som det globala.New Age, astrologi, Illusioner, foto samt drogdebatten, där jag efter bästa förmåga drar mitt strå till stacken för att försöka skapa opinion när det gäller att legalisera den växt som så småningom med stor sannolikhet kommer att rädda vår miljö och ge biverkningsfria, effektiva mediciner- hampan! Såväl den industriella varianten som den indiska.
Detta inlägg publicerades i Allmänbildning, Astrologi, Astronomi, Magi, Mytologi, New Age, Nyheter, Personlig utveckling, Psykologi, Vetenskap. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Dagens planet – Pluto

 1. Miss Terious skriver:

  Så intressant! Läste för länge sedan att det förmodlingen skulle komma in en planet i systemet som skulle heta Vulcan. Stämmer det? Och hur fasen kan man döpa en planet som inte finns?

  Men som sagt ovan var intressant läsning. 🙂

 2. Sam Zodiac skriver:

  Hmm… Vulcan är namnet på en hypotetisk planet som främst användes av gamla astrologer förr i världen. Därmed inte sagt att vissa nutida inte har förväntningar på att den ska dyka upp. 🙂
  Men inom det här området förekommer så mycket spekulationer och fantasterier, att det gäller att vara kritisk och använda sitt goda omdöme och sunda förnuftet i så stor utsträckning som möjligt. 😉

 3. Pingback: Varifrån kommer detta… « Sam Zodiac’s Blogg II

 4. mattias skriver:

  vad finns i pluto?

  vad är pluto gjort av?

  finns det liv på pluto?

  är pluto bara gjort av is och sten?

 5. Sam Zodiac skriver:

  Klicka på länken till Wikipedia, så får du veta mera om de fakta vi f n har om Pluto, Mattias! Eller följ den här; http://sv.wikipedia.org/wiki/Pluto_(dv%C3%A4rgplanet)

  Om det finns liv, så är det troligen på ett annat frekvensplan än det vi för närvarande kan uppfatta i a f! 🙂

 6. witecat skriver:

  Hej!
  Jag är Stenbock, och läste att Pluto träder in i mitt tecken för första gången på över 200 år. Vad skulle det kunna det innebära för mig? + eller -?

 7. Sam Zodiac skriver:

  Hej, witecat!
  Om du är Stenbock, så innebär det att Solen i ditt födelsehoroskop ligger i Stenbockens tecken. Är du född tidigt i tecknet, så kommer Pluto så småningom att gå över din Sol, vilket kommer att medföra stora och genomgripande förändringar av dig och din syn på livet. Om detta är positivt eller negativt, beror helt och hållet på dig själv och det sätt på vilket du reagerar på transiten. Om du motsätter dig förändringarna och kämpar emot dem, så blir det problem, men om du är flexibel och tillåter Pluto att utföra sitt förvandlingsnummer med dig, så kommer onödiga och inte längre fungerande element i ditt liv att rensas ut och nya, mera anpassade för din nuvarande livssituation att komma i deras ställe. Om du däremot är född i mitten eller slutet av tecknet, kan du räkna med att det kommer att ta ett bra tag innan detta inträffar. Pluto är nämligen en långsam vandrare och tar hela 248 år på sig att fullborda ett varv i zodiaken. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s